18.12.19

Tort piernikowy (Torta alle spezie)

W zeszłym roku na naszym stole królował piernik z jabłkami. W tym roku pojawi się tort piernikowy, niesamowicie wilgotny, pachnący, rozpływający się w ustach. 

Tort przełożyłam maślanym kremem cynamonowym, udekorowałam świątecznymi pierniczkami. Przepis na ciasteczka pojawił się na blogu kilka dni temu. Możliwości dekoracji jest nieskończenie wiele, wszystko zależy od Waszych upodobań ;) Polecam serdecznie!


****


L'anno scorso per le feste di Natale ho preparato la torta speziata con mele e crema di mascarpone. Quest'anno ci sarà una torta di pan di zenzero, incredibilmente morbida, profumata, che si scioglierà letteralmente in bocca.

La torta è stata farcita con della golosa crema al burro e cannella, per poi essere decorata con dei biscotti speziati. Ci tengo a precisare che la ricetta per i biscotti è stata condivisa sul blog qualche giorno fa. Ovviamente le possibili decorazioni sono infinite, tutto dipenderà dalle Vostre preferenze.






SKŁADNIKI

Biszkopt*
470 g mąki pszennej 
150 g cukru brązowego
200 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
150 ml mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków w proszku
2 łyżki miodu
3 jajka
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli 

* Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej

Krem
300 g mascarpone
300 g serka typu philadelphia
200 g masła
150 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu

****

INGREDIENTI

Torta*
470 g di farina
150 g di zucchero muscovado
200 ml di olio di semi
200 ml di yogurt bianco
150 ml di latte
1 cucchiaino di bicarbonato
3 cucchiaini di lievito vanigliato
2 cucchiaini di zenzero in polvere
2 cucchiaini di cannella in polvere
1 cucchiaino di chiodi di garofano in polvere
2 cucchiai di miele
3 uova
un pizzico di noce moscata
un pizzico di sale

* Tutti gli ingredienti devono essere a temperatura ambiente

Crema
300 g di mascarpone
300 g di philadelphia
200 g di burro
150 g di zucchero a velo
1 cucchiaino di cannella





PRZYGOTOWANIE

Biszkopt
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cukier, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli.
  4. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem, schłodzonym mlekiem z miodem oraz olejem.
  5. Mokre składniki stopniowo wlewamy do suchych. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Biszkopt pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krem
  1. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascarpone, serkiem philadephia i cynamonem.
  2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Tort
  1. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty
  2. Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi.
  3. Wierzch i boki tortu dekorujemy kremem. Po bokach i na górze tortu stawiamy kilka pierniczków.

****

PREPARAZIONE

Torta
  1. Riscaldate il forno a 180 gradi.
  2. In una pentola scaldate il latte con il miele, mescolando di tanto in tanto.
  3. Preparate due ciotole. Nella prima ciotola setacciate la farina con il lievito per dolci, aggiungete un pizzico di sale, il bicarbonato, lo zucchero e le spezie.
  4. In un'altra ciotola montate il latte con il miele, l'olio, lo yogurt e le uova.
  5. Successivamente aggiungete il mix di uova nella ciotola con ingredienti secchi, mescolando bene l'impasto.
  6. Imburrate ed infarinate una tortiera (potete usare anche la carta da forno) di 24 cm di diametro e versate il composto
  7. Infornate la torta per circa 45-55 minuti. Una volta cotta, lasciatela a raffreddare.
Crema
  1. In una ciotola montate il burro ammorbidito, un pizzico di cannella, lo zucchero a velo e il formaggio.
  2. Versate la crema in una tasca da pasticciere.
Torta
  1. Tagliate la torta in 3 dischi di uguali dimensioni.
  2. Distribuite la crema su 2 dischi, chiudete con il terzo disco. Decorate la torta con la crema rimasta e i biscotti.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger