18.10.19

Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse)




SKŁADNIKI

600 g miąższu dyni
300 g czerwonej soczewicy
100 g kukurydzy z puszki
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

600 g di polpa di zucca
300 g di lenticchie rosse
100 g di mais precotto
1 l di brodo vegetale
1 cipolla
1 cucchiaino di curry
1/2 cucchiaino di zenzero in polvere
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Miąższ dyni kroimy w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy dynię oraz czerwoną soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i imbirem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. Do przygotowanej zupy dodajemy kukurydzę i miksujemy. Przed podaniem dekorujemy ziarnami kukurydzy; oprószamy natką pietruszki i czarnym pieprzem.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate la polpa di zucca a cubetti.
  2. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla tritata finemente, aggiungete la polpa di zucca e le lenticchie rosse. Aggiustate di curry, zenzero, sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente, mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 15 minuti.
  3. Frullate la zuppa. Servitela decorando con mais, prezzemolo e per ultimo cospargete di pepe.




Smacznego! Buon appetito!
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

1 komentarz:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger