17.7.19

Hamburger wołowo-wieprzowy z salsą mango (Hamburger di suino e bovino con salsa al mango)

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na wytrawną salsę z mango, która rewelacyjnie podkręca smak każdego dania, zwłaszcza potrawom mięsnym i rybnym np. owocom morza.  
Dziś chciałam zaproponować Wam przepis na domowy fast-food, hamburger wołowo-wieprzowy z dodatkiem wspomnianej salsy z mango. Słodko-pikantny smak salsy doskonale komponuje się z hamburgerem i aromatyczną pastą z suszonych pomidorów. Hamburger nabiera nie tylko wyrazistego smaku, ale również bardzo atrakcyjnego wyglądu. 
Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu takie połączenie smaków; smacznego :)


****


Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi vuole preparare un menu da fast-food direttamente a casa.
Per costoro, la mia proposta non possono che essere gli hamburger di carne bovina e suina "Extra Gusto" Amica Natura, preparazione ottenuta con sole carni provenienti da allevamenti selezionati e soprattutto senza far uso di conservanti.
Per esaltarne ulteriormente il gusto, sarà sufficiente accompagnarli con un patè di pomodori secchi e una salsa al mango. Assaporando questi hamburger si noterà come il sapore dolciastro del mango si amalgamerà alla perfezione con il gusto deciso della cipolla rossa, del prezzemolo e del succo di lime. A dare quella nota pepata che non guasta mai ci penserà invece il peperoncino. Buon appetito :)





SKŁADNIKI (4 porcje)

4 bułeczki do hamburgerów
kilka listków sałaty 

Hamburger wołowo-wieprzowy
350 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g mielonego mięsa wołowego
1-2 łyżki przyprawy do mięs (mieszam chili, tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, majeranek, czosnek i natkę pietruszki)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Salsa mango
2 mango
1 czerwona cebula
1 limonka
1 papryczka chili
3-4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Pasta z suszonymi pomidorami
50 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
oliwa extravergine d'oliva

****

INGREDIENTI (4 porzioni)

4 panini ber burger
alcune foglie di lattuga

Hamburger
1 confezione di Hamburger di carne bovina e suina "Extra Gusto" di Amica Natura Alcass

Salsa al mango
2 mango
1 cipolla rossa
1 lime
1 peperoncino
3-4 cucchiai di prezzemolo tritato finemente

Patè di pomodori secchi
50 g di pomodori secchi
1 spicchio d'aglio
5 foglie di basilico fresco
q.b. olio extravergine d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Salsa mango
  1. Obrany miąższ mango kroimy w kostkę.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. W misce mieszamy mango, cebulę, natkę pietruszki i sok z limonki. Doprawiamy do smaku drobno posiekaną papryczką chili.
  4. Salsę schładzamy w lodówce. 

Pasta z suszonymi pomidorami
  1. Do blendera wrzucamy suszone pomidory, obrany 1 ząbek czosnku i listki bazylii.
  2. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 30-50 ml.
  3. Wszystko blendujemy w zależności jaką konsystencję pasty chcemy uzyskać. 

Burger wołowo-wieprzowy
  1. W misce mieszamy mięso wołowe i wieprzowe; doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  2. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe hamburgery, które delikatnie spłaszczamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy burgery ok. 5 minut z każdej strony.

Hamburger
  1. Bułki na burgery przekrawamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni kilka minut.
  2. Spód bułki smarujemy przygotowaną pastą z suszonymi pomidorami. Na wierzchu układamy listki sałaty, burgera, następnie salsę z mango. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Burgery serwujemy od razu po przygotowaniu.

****

PREPARAZIONE

Salsa al mango
  1. Sbucciate il mango e tagliate la polpa a dadini.
  2. Tritate finemente la cipolla rossa e il prezzemolo.
  3. In una ciotola mescolate il mango, il prezzemolo, la cipolla e il succo di lime, quindi aggiustate di peperoncino a piacere.
  4. Lasciate raffreddare la salsa in frigorifero.

Patè di pomodori secchi
  1. Inserite nel bicchiere del mixer i pomodori secchi tagliati a dadini, aggiungendo un spicchio d'aglio sbucciato e le foglie di basilico. 
  2. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 30-50 ml.
  3. Frullate il tutto fino ad ottenere una consistenza cremosa e omogenea.

Burger di carne suina e bovina "Extra Gusto"
  1. Ponete i burger ancora surgelati in una padella antiaderente ben calda in cui avrete versate un filo d'olio. Cuoceteli a fuoco medio per circa 7-8 minuti, girando il prodotto a metà cottura.
  2. A seconda delle preferenze si potrà preparare i burger anche sulla piastra ben calda; anche in questo caso cuoceteli per circa 7-8 minuti, girando il prodotto a metà cottura.

Hamburger
  1. Nel frattempo tagliate a metà i panini per burger e scaldateli per un paio di minuti sulla piastra o sulla padella antiaderente.
  2. A questo punto sistemate i panini su di un tagliere, e  spalmate il patè di pomodori secchi. Aggiungete le foglie di lattuga, poi posizionate i burger ultimando con la salsa al mango. Richiudete i panini e servite i burger ancora caldi.






Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger