14.5.19

Wiosenna zupa z groszkiem, fasolką szparagową i ziarnami zbóż (Minestrone con piselli, fagiolini e cereali)



SKŁADNIKI

1/2 szklanki ziaren orkiszu
1/2 szklanki ziaren jęczmienia 
200 g groszku (świeżego lub mrożonego)
200 g fasolki szparagowej (świeże lub mrożonej)
1,5 l - 2 l wywaru warzywnego*
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1-2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
majeranek
natka pietruszki
sól, pieprz 


* W zależności od tego, jak bardzo gęstą zupę chcemy otrzymać.

****

INGREDIENTI

1/2 bicchiere di farro
1/2 bicchiere di orzo
200 g di piselli (freschi o surgelati)
200 g di fagiolini (freschi o surgelati)
1,5 l - 2 l di brodo vegetale
1 cipolla
1 gambo di sedano
1-2 patate
2 spicchi d'aglio
3 cucchiai di olio d'oliva
prezzemolo
maggiorana
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Przed przygotowaniem zupy, ziarna orkiszu i jęczmienia płuczemy zimną wodą.
  2. Obraną cebulę, ziemniaki i seler naciowy kroimy w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulędrobno pokrojone 2 ząbki czosnku oraz seler, następnie dodajemy ziemniaki. Warzywa podsmażamy ok. 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy gorący bulion, dodajemy ziarna orkiszu i jęczmienia. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Do zupy dodajemy listki majeranku, groszek i fasolkę szparagową. Zupę gotujemy kolejne 15-20 minut.
  5. Zupę oprószamy natką pietruszki i serwujemy od razu po przygotowaniu. 

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare il minestrone iniziate dalla preparazione dei cereali; come prima cosa lavateli sotto acqua corrente.
  2. Tagliate un gambo di sedano, le patate e una cipolla a cubetti.
  3. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla, un gambo di sedano e 2 spicchi d'aglio tritati finemente, quindi aggiungete le patate e mescolate il tutto. Rosolate le verdure per circa 2-3 minuti. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente e i cereali, mescolando bene il tutto. Cuocete coperto per circa 40 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  4. Dopodiché aggiungete alcune foglioline di maggiorana, i piselli e i fagiolini. Lasciate cuocere ancora circa 15-20 minuti.
  5. Servite il minestrone subito dopo la preparazione cospargendo con il prezzemolo tritato finemente.

Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger