Dziś przygotowałam przepis dla wielbicieli gorzkiej czekolady i migdałów. Domowe czekoladki wzbogacone wanilią i mlekiem skondensowanym, słodycz, która uzależnia i trudno poprzestać na spróbowaniu tylko jednej. Smacznego!
Oggi ho preparato una ricetta che incontrerà i favori degli amanti del cioccolato fondente e delle mandorle. Ecco a Voi dei cioccolatini a cui ho aggiunto della vaniglia e del latte condensato. Sarà difficile assaggiarne solo uno, in quanto provocheranno dipendenza. Buon appetito!
****
Oggi ho preparato una ricetta che incontrerà i favori degli amanti del cioccolato fondente e delle mandorle. Ecco a Voi dei cioccolatini a cui ho aggiunto della vaniglia e del latte condensato. Sarà difficile assaggiarne solo uno, in quanto provocheranno dipendenza. Buon appetito!
SKŁADNIKI
400 g gorzkiej czekolady
250 g mleka skondensowanego słodzonego
100 g migdałów
70 g masła
1 laska wanilii
****
INGREDIENTI
400 g di cioccolato fondente
250 g di latte condensato
100 g di mandorle
70 g di burro
1 bacca di vaniglia
PRZYGOTOWANIE
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę z dodatkiem masła i mleka skondensowanego. Masę mieszamy, nie dopuszczając do jej zagotowania.
****
PREPARAZIONE
Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere con il burro e il latte condensato, mescolando di tanto in tanto. Non fate bollire il composto.
Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone migdały oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
****
Togliete dal fuoco il cioccolato sciolto. Aggiungete le mandorle tritate grossolanamente e i semi di una bacca di vaniglia. Mescolate bene per amalgamare gli ingredienti.
Czekoladową masę przekładamy do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch czekolady dokładnie wyrównujemy, dekorujemy migdałami.
Czekoladę schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.
****
Foderate con la carta da forno una teglia della misura di 20x30 cm. Versate il composto di cioccolato livellando la superficie.
Decorate la superficie con le mandorle.
Lasciate rassodare in frigorifero per almeno 3 ore.
****
Prima di servire, tagliate il cioccolato a cubetti.

ciekawy pomysł, tak przygotowanej czekolady jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za odwiedziny i komentarz :)
Usuńpolecam serdecznie czekoladę, jest bardzo smaczna, ale uprzedzam, jest bardzo wciągająca ;):) pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo apetyczne czekoladki, a czekolada i migdały to połączenie idealne :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie i oczywiście polecam :)))
UsuńOj, ciężko oprzeć się takim pysznościom. Zrobię razem z Synkiem:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, bo to fajna zabawa ;) życzę Wam smacznego :)
UsuńALEŻ cudne!
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać, bo dzieckom na pewno się spodoba!
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Dziękuję Kasiu :) Czekoladki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którym bardzo smakowały i już mam zamówienie na kolejne czekoladki :) Polecam serdecznie i pozdrawiam :)))
UsuńMadziu, zrobiłam te czekoladki - wyszły super! Mam nadzieję, że nie będziesz miała za złe, jak kiedyś wrzucę je również u siebie na blog?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ewuniu, bardzo mi miło i nawet nie wiesz jak się cieszę :) Pewnie, że nie będę miała Ci za złe ;) zagościsz potem w mojej galerii na honorowym miejscu ;) ściskam serdecznie :)
UsuńDziękuję:) Ślę pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńŚciskam ❤
Usuń