27.3.20

Sałatka z pieczonymi batatami i balsamicznym dressingiem (Insalata con patate dolci e dressing di balsamico)




SKŁADNIKI

Sałatka
2-3 bataty
200 g rukoli
1 granat
sól, pieprz

Dressing
4 łyżki oliwy extravergine d'oliva
2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki suszonego oregano

****

INGREDIENTI

Insalata
2-3 patate dolci
200 g di rucola
1 melograno
sale, pepe

Dressing
4 cucchiai di olio extravergine d'oliva
2 cucchiai di aceto balsamico
1-2 cucchiaini di miele
1/2 cucchiaino di origano secco




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni.
  2. Dokładnie umyte bataty obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Bataty wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości ok. 10-15 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Mieszamy ocet z olejem, miodem i suszonym oregano.
  5. Z granatu wyjmujemy pestki.
  6. Na talerzu układamy liście rukoli, pestki granatu oraz upieczone bataty. Całość polewamy dressingiem i oprószamy czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare l'insalata, come prima cosa riscaldate il forno a 180 gradi.
  2. Lavate bene le patate, sbucciatele e tagliatele a dadini. Versate le patate in una ciotola, condite con olio e aggiustate di sale e pepe.
  3. Distribuite le patate su una teglia foderata con carta da forno e cuocetele circa 10-15 minuti.
  4. Nel frattempo preparate il dressing, mescolando l'olio con aceto, miele e origano secco.
  5. Sgranate il melograno.
  6. A questo punto prendete un piatto in cui metterete la rucola e le patate. Per ultimo unite i chicchi di melograno e condite l'insalata con la salsa precedentemente preparata. L'insalata va consumata subito dopo la preparazione.


Smacznego! Buon appetito!

1 komentarz:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger