25.3.20

Pasztet ze szpinakiem, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Paté di ceci con spinaci e pomodori secchi)

 


SKŁADNIKI

400 g ugotowanej ciecierzycy
200 g szpinaku
2 ugotowane ziemniaki
10 suszonych pomidorów
łyżki mąki
łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

400 g di ceci lessati
200 g di spinaci
2 patate lessate
10 pomodori secchi
4 cucchiai di farina
2 cucchiaini di erbe di provenza
2 spicchi d'aglio
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, następnie wrzucamy szpinak, który podsmażamy ok. 3-4 minuty.
  2. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, ziemniaki i szpinak. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  3. Formę o wymiarach 12 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Pasztet pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

****

PREPARAZIONE
  1. In una padella fate rosolare gli spinaci con 1-2 cucchiai di olio per circa 3-4 minuti.
  2. A questo punto frullate le patate con i ceci e gli spinaci fino ad ottenere una consistenza omogenea. Aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati finemente con i pomodori secchi, 4 cucchiai di farina e aggiustate di sale, pepe e erbe di provenza. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  3. Foderate uno stampo (12 x 20 cm) con la carta da forno e adagiate il patè all'interno dello stampo.
  4. Infornate il patè in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 40-50 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger