3.12.19

Świąteczny chleb miodowo-korzenny (Pain d’epices)

Pain d'epices, francuski chleb z miodem i przyprawami, idealny na świąteczny stół jako dodatek do wigilijnego śledzia lub sałatki jarzynowej. Wilgotny, aromatyczny o przyjemnym korzennym aromacie. Polecam serdecznie!




SKŁADNIKI

200 ml tłustego mleka
200 g miodu
50 g masła

50 g cukru muscovado
200 g mąki razowej
50 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki goździków
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej



****

INGREDIENTI

200 ml di latte intero
200 g di miele
50 g di burro

50 g di zucchero muscovado
200 g di farina integrale
50 g di farina 00
10 g di lievito vanigliato
1 bacca di vaniglia
1 cucchiaino di cannella
1/2 cucchiaino di zenzero in polvere
1/2 cucchiaino di chiodi di garofano
un pizzico di pepe
un pizzico di noce moscata






PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni.
  2. Do garnuszka wlewamy mleko oraz miód, dodajemy masło i cukier. Na małym ogniu rozpuszczamy wszystkie składniki, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę razową, mąkę pszenną, przyprawy, ziarenka z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  4. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Chleb pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do wystygnięcia.

****

PREPARAZIONE
  1. Riscaldate il forno a 160 gradi.
  2. In una pentola riscaldate il latte con il miele, lo zucchero e il burro. Scaldate il tutto, mescolando di tanto in tanto.
  3. A questo punto nella pentola con il latte unite la farina integrale, la farina 00, le spezie, i semi di una bacca di vaniglia e il lievito vanigliato per dolci. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  4. Versate l'impasto nello stampo rettangolare  (30 x 10 cm) precedentemente foderato di carta da forno.
  5. Cuocete il pane per circa 50-60 minuti. Una volta cotto, lasciatelo a raffreddare.


Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger