2.12.19

Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia

Już od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia się pasztet z tuńczyka.  Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami
Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu.
Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzięki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie!





SKŁADNIKI

3 ziemniaki (ok. 650 g)
250 g tuńczyka w oleju
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
1 cytryna
1 ząbek czosnku
szczypta chili
sól, pieprz 

Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie pasztetu rozpoczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków w kostkę. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 
  2. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie tuńczyka odsączamy na sicie z nadmiaru oleju.
  4. Ziemniaki, tuńczyk, ząbek czosnku, skórkę otartą z cytryny, natkę pietruszki oraz koperek blendujemy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli, mieszamy.
  5. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Moja forma w kształcie ryby ma wymiary 27 x 10 cm.
  6. Pasztet schładzamy w lodówce przynajmniej 3 godziny.
  7. Przed podaniem pasztet dekorujemy według uznania. Do dekoracji wykorzystałam oliwkę (w miejscu oka), czerwoną paprykę, pieczone plastry ziemniaka (a'la łuski ryby) oraz koperek.
  8. Przygotowany pasztet możemy podać np. z dipem jogurtowo-koperkowym lub salsą z kaparami.





          Smacznego! Buon appetito!

          Brak komentarzy:

          Prześlij komentarz

          Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger