8.10.19

Curry z kalafiorem i ciecierzycą (Curry di ceci e cavolfiore)

Zapraszam Was na aromatyczne curry z ciecierzycą, kalafiorem i fasolką szparagową. Sycące, jednogarnkowe danie, które znakomicie poprawi humor i rozgrzeje w chłodny, jesienny dzień.
Jako dodatek polecam ryż a do maczania w sosie idealnie sprawdzą się arabskie chlebki z jogurtem.
A jeżeli lubicie wegetariańskie curry, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na curry z ciecierzycą i szpinakiem. Smacznego!

****

Qualche mese fa, sul blog ho postato una ricetta per il curry di ceci e spinaciuna soluzione perfetta per affrontare al meglio il freddo autunnale e che farà al caso di chi segue una dieta vegetariana. Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta per il curry con cavolfiore, ceci e fagiolini. Per non farsi mancare proprio nulla, consiglio il riso e per l'immersione in salsa, il pane azzimo allo yogurt. Buon appetito!




SKŁADNIKI

1 kalafior
400 g ugotowanej ciecierzycy
200 g fasolki szparagowej
500 ml bulionu warzywnego
400 ml passaty pomidorowej
250 ml mleka kokosowego
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki curry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili
natka pietruszki
sól, pieprz  
oliwa z oliwek
* do podania np. ryż


****

INGREDIENTI

1 cavolfiore
400 g di ceci lessati
200 g di fagiolini
500 ml di brodo vegetale
400 ml di passata di pomodoro
250 ml di latte di cocco
2 cipolle rosse
2 spicchi d'aglio
1-2 cucchiai di curry
1/2 cucchiaino di paprica affumicata
un pizzico di peperoncino
sale, pepe
prezzemolo
olio d'oliva
* il riso per servire





PRZYGOTOWANIE
  1. Kalafior myjemy i kroimy na różyczki.
  2. Cebulę obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę.
  3. Na dobrze rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek wrzucamy cebulę oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  4. Na patelnię wrzucamy przyprawy: curry, chili i wędzoną paprykę.
  5. Wlewamy bulion, passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy ok. 3-4 minuty.
  6. Na samym końcu dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-18 minut, mieszając od czasu do czasu. 
  7. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i kontynuujemy gotowanie kolejne 5 minut.
  8. Przygotowane curry podajemy z ryżem posypane natką pietruszki.

****

PREPARAZIONE
  1. Lavate bene il cavolfiore e tagliatelo a pezzetti.
  2. Sbucciate le cipolle e tagliatele a dadini.
  3. Scaldate una padella con 2-3 cucchiai di olio, unite la cipolla e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Lasciate cuocere il tutto a fuoco dolce per alcuni minuti. 
  4. A questo punto aggiungete le spezie: curry, paprica affumicata e peperoncino.
  5. Versate il brodo, la passata di pomodoro e il latte di cocco. Lasciate cuocere il tutto a fuoco dolce per ca. 3-4 minuti.
  6. Per ultimo aggiungete il cavolfiore e i fagiolini, aggiustando di sale e pepe. Coprite e lasciate cuocere per circa 15-18 minuti, mescolando di tanto in tanto. 
  7. Dopodiché aggiungete i ceci lessati e continuate la cottura per altri 5 minuti. 
  8. Una volta pronto, potete servire il curry con riso precedentemente cotto.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger