30.7.19

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi)

Dzisiejszy dzień to wyjątkowa data dla wszystkich wielbicieli sernika, gdyż obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. 
Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z niezwykle kremową i delikatną w smaku masą sernikową na bazie ricotty, serka mascarpone i śmietany z kawałeczkami białej czekolady. Do dekoracji użyłam malin, które wspaniale współgrają ze słodkim smakiem sernika, tworząc harmonię smaku i aromatu. Smacznego! 




SKŁADNIKI

Spód ciasteczkowy
200 g ciasteczek typu digestive
80 g masła

Masa sernikowa
650 g ricotty (lub mielonego sera)
250 g mascarpone
125 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady
25 g żelatyny w listkach
1 laska wanilii

Dekoracja
200 g malin
kawałeczki białej czekolady
cukier puder


****

INGREDIENTI

Base di biscotti
200 g di biscotti tipo digestive
80 g di burro

Crema
650 g di ricotta
250 g di mascarpone
125 ml di panna fresca 
100 g di cioccolato bianco
50 g di zucchero a velo
25 g di gelatina in fogli
1 bacca di vaniglia

Decorazione
200 g di lamponi
cioccolato bianco
zucchero a velo




PRZYGOTOWANIE

Spód ciasteczkowy
  1. Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem.
  2. Masę ciasteczkową wykładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. 

Masa sernikowa
  1. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5-10 minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu).
  2. W niewielkim garnuszku na małym gazie podgrzewamy śmietanę. 
  3. Do śmietany wrzucamy namoczoną żelatynę odciśniętą z nadmiaru wody, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę odstawiamy do wystygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy masę sernikową. Do dużego naczynia przekładamy mascarpone, ricottę, ziarenka z laski wanilii oraz cukier puder. Całość miksujemy do powstania jednolitej masy.
  5. Na samym końcu dodajemy potarkowaną czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę ze śmietaną. Masę delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  6. Przygotowaną masę sernikową delikatnie wykładamy na spodzie z ciasteczek. Wierzch sernika delikatnie wyrównujemy.
  7. Sernik schładzamy w lodówce przynajmniej przez 5-6 godzin.
  8. Przed podaniem sernik dekorujemy malinami oraz kawałkami lub kropelkami białej czekolady; oprószamy cukrem pudrem.

****

PREPARAZIONE

Base di biscotti
  1. Per preparare la torta, iniziate sciogliendo il burro. Nel frattempo ponete i biscotti in un mixer e frullateli fino a ridurli in briciole. In una ciotola versate i biscotti in polvere, il burro; mescolate bene il tutto.
  2. A questo punto versate il composto di biscotti in uno stampo da 24 cm di diametro, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 30 minuti.

Crema
  1. Mettete la gelatina in ammollo in acqua fredda per circa 5-10 minuti.
  2. In un pentolino riscaldate la panna.
  3. Scolate e strizzate la gelatina, quindi scioglietela in un pentolino con la panna a fuoco basso. Una volta sciolta, lasciatela intiepidire.
  4. Nel frattempo preparate la crema. In una ciotola montate la ricotta con il mascarpone, i semi di una bacca di vaniglia e lo zucchero a velo.
  5. Per ultimo aggiungete il cioccolato bianco grattugiato e la gelatina sciolta con la panna. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  6. Versate la crema sulla base di biscotti, livellando bene la superficie con una spatola.
  7. Fate raffreddare la torta in frigorifero per almeno 5-6 ore.
  8. Prima di portate in tavola, decorate la torta con i lamponi e i gocce di cioccolato bianco, quindi spolverizzatela con zucchero a velo.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Dziś mamy Dzień Sernika, przepis naprawdę świetnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger