13.6.19

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową (Insalata di patate e fagiolini)

Sałatka ziemniaczana, niby nic specjalnego, prosta, zwykła, ale poprzez dodatek kilku składników, może zamienić się w wyśmienite danie. Natka pietruszki, szczypiorek, koperek oraz fasolka szparagowa w połączeniu z ziemniakami, czosnkiem i suszonym oregano tworzy niesamowicie aromatyczną sałatkę pełną smaku i aromatu. 
Jak dla mnie to sałatka pełna wspomnień. Przepis pochodzi od ukochanej babci mojego męża. Jak dowiedziała się, że w Polsce na obiad jada się ziemniaki, wpadła w panikę, że makaron z kwiatami cukinii i krewetki, które przygotowała dla mnie nie będą mi smakowały. Dla niej gotowanie dla najbliższych było świętością. W obawie że włoski makaron nie będzie dla mnie zjadliwy, na szybko przygotowała tę właśnie sałatkę. Tego dnia przepadłam, babcia skradła moje serce i zakochałam się w kuchni włoskiej, co mi pozostało do dziś ;)
Jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na  śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. Smacznego ;)


****

L’insalata di patate, di primo acchito può sembrare un piatto di per sé nulla di speciale, ma con l’aggiunta di alcuni ingredienti può diventare una soluzione davvero gustosa ed invitante. A dare quel tocco in più saranno il prezzemolo, l’erba cipollina, l’aneto e i fagiolini, che uniti all’aglio e all’origano consegneranno una portata aromatica, particolarmente ricca di sapori.
Se siete poi degli amanti delle insalate di patate, non posso che consigliarVi la mia precedente ricetta dell’insalata di patate mediterranea, in cui come ingredienti principali troverete la feta, le olive e i pomodorini secchi.  Buon appetito ;)





SKŁADNIKI

1 kg ziemniaków
300 g fasolki szparagowej
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy extravergine d'oliva
1 łyżeczka suszonego oregano
natka pietruszki
szczypiorek
koperek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

1 kg di patate
300 g di fagiolini
3-4 spicchi d'aglio
4-5 cucchiai di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaino di origano secco
prezzemolo
erba cipollina
aneto
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły.
  2. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. 
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki.
  4. Do dużego naczynia wrzucamy ziemniaki, fasolkę szparagową, ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno posiekany koperek, szczypiorek oraz natkę pietruszki.
  5. Sałatkę polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i delikatnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare l'insalata iniziate lavando bene le patate. Lessate le patate con la buccia in acqua salata per circa 20-25 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire.
  2. Spuntate i fagiolini, lavateli e sbollentateli in acqua bollente salata per circa 5 minuti, poi scolateli bene.
  3. Quando le patate si saranno raffreddate, pelatele e affettale. 
  4. Disponete le patate e i fagiolini su un piatto da portata. Aggiungete 3-4 spicchi d'aglio, il prezzemolo, l'erba cipollina e l'aneto tritati finemente; aggiustando di sale, pepe e origano secco.
  5. Per ultimo condite l'insalata con l'olio extravergine d'oliva e mescolate bene il tutto.





Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger