20.6.19

Mus kawowy (Mousse al caffè)

Kremowy, rozpływający sie w ustach mus kawowy zadowoli każdego miłośnika kawy i słodkich deserów. Idealny na upalne dni, gdy temperatury przekraczają 30 stopni a ostatnią rzeczą o jakiej marzymy jest włączenie piekarnika i upieczenie ciasta. 
Mus przygotowałam bez użycia jajek a bazą jest śmietanka kremówka i serek mascarpone. Polecam serdecznie ;)




SKŁADNIKI

200 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
4 łyżki espresso
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao


****

INGREDIENTI

200 ml di panna da montare
250 g di mascarpone
4 cucchiai di espresso
2-3 cucchiai di zucchero a velo
1-2 cucchiaini di cacao




PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso.
Mus przekładamy do szklanych miseczek lub pucharków i schładzamy w lodówce ok. 1-2 godz.
Przed podaniem oprószamy kakao.

****

PREPARAZIONE

Preparate due ciotole. In prima ciotola montate il mascarpone con lo zucchero a velo. In un'altra ciotola montate la panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Amalgamate bene il tutto, aggiungendo l'espresso.
Versate il composto ottenuto dentro ciotoline o bicchierini da portare e lasciatelo a raffreddare per circa 1-2 ore.
Prima di portare in tavola cospargete la superficie con del cacao amaro.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger