24.6.19

Aromatyczne ratatouille z kaszą jaglaną, ciecierzycą i czerwoną fasolą (Ratatouille con ceci, fagioli rossi e miglio)



SKŁADNIKI

200 g kaszy jaglanej
500 ml wody
200 g ugotowanej ciecierzycy
200 g czerwonej fasoli
2 cukinie
2 bakłażany
2 czerwone papryki
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
listki świeżej mięty i bazylii
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

200 g di miglio
500 ml di acqua
200 g di ceci lessati
200 g di fagioli rossi lessati
2 zucchine
2 melanzane
2 peperoni rossi
2 scalogni
3 spicchi d'aglio
1 cucchiaino di erbe di provenza
menta fresca
basilico
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Kasza jaglana
  1. Przygotowania rozpoczynamy od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy kaszę oraz szczyptę soli, mieszamy i przykrywamy. Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka.

Ratatouille
  1. Cukinie kroimy w ćwiartki, bakłażana i paprykę w grubszą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę szalotki oraz drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  3. Na patelnię wrzucamy paprykę oraz bakłażana; doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.Warzywa smażymy ok. 5 min. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  4. Do przygotowanego ratatouille dodajemy ciecierzycę, fasolę oraz drobno posiekane listki świeżej mięty i bazylii oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Ratatouille podajemy z kaszą jaglaną.

****

PREPARAZIONE

Miglio
  1. Per preparare la ratatouille iniziate sciacquando il miglio sotto l'acqua corrente.
  2. In una pentola portate a bollore l'acqua. Aggiungete il miglio, un pizzico di sale, mescolate e coprite. Cucinate il miglio per circa 15-20 minuti finché non assorbe tutto il liquido. 

Ratatouille
  1. Tagliate le zucchine a fettine, le melanzane e i peperoni a cubetti.
  2. In una padella fate rosolare gli scalogni tagliati a dadini con 2-3 cucchiai di olio e 3 spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 min.
  3. Aggiungete i peperoni e le melanzane. Cuocete le verdure per circa 5 minuti, aggiustando di erbe di provenza, sale e pepe. A questo punto aggiungete le zucchine e continuate la cottura per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  4. Per ultimo aggiungete i ceci, i fagioli rossi, il prezzemolo tritato finemente insieme con alcune foglie di basilico e menta fresca. Mescolate bene il tutto.
  5. Servite la ratatouille con il miglio precedentemente cotto.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger