9.5.19

Tortille z mięsnym farszem i kolorowymi warzywami (Tortille con ragù di carne e verdure fresche)

Tortille z mięsnym farszem, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom jedzenia typu street food. 
Razowe tortille wypełnione są niezwykle aromatycznym wołowo-wieprzowym ragù a dodatkami oliwki, papryka, pomidorki oraz miks sałat.
Tortille doskonale smakują podane na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;)


****

Il piatto che volevo oggi presentarVi, piacerà sicuramente agli amanti dello street food.
Quelli che ho qui intenzione di suggerirVi sono le tortille fatte in casa, ripiene di ragù di carne, accompagnate con un’insalata mista in cui non mancheranno i pomodorini, i peperoni e le olive. Le tortille con ragù sono ideali per chi è alla ricerca di un pranzo sfizioso e un po’ diverso dal solito; per loro stessa natura, la loro presenza contribuirà ad aggiungere allegria e spensieratezza sia in famiglia che tra amici. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

Mięsne ragù
400 g passaty pomidorowej
250 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
5 suszonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
2 szalotki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Tortille
110 g mąki razowej  
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
175 ml - 200 ml wody

Dodatki
miks sałat
pomidorki koktajlowe
zielone i czarne oliwki
czerwona i żółta papryka

****

PREPARAZIONE

Ragù di carne
250 g di macinato bovino BIO Amica Natura*
250 g di carne macinata di suino
400 g di passata di pomodoro
5 pomodori secchi
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
1 cucchiaino di erbe di provenza
2 spicchi d'aglio
2 scalogni
olio d'oliva
sale, pepe

Tortille
110 g di farina integrale
110 g di farina 00
1 cucchiaino di sale
175 ml - 200 ml wody

Ulteriore
mix di insalata fresca
pomodorini cherry
olive nere e verde
peperoni rosso e giallo

* La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura




PRZYGOTOWANIE

Mięsne ragù
  1. Suszone pomidory kroimy na cienkie plasterki.
  2. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy.
  3. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotki oraz czosnek. 
  4. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. 
  5. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich; doprawiamy solą i pieprzem. Ragù gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

****

PREPARAZIONE

Ragù di carne
  1. Tagliate i pomodori secchi a fettine sottili. 
  2. Tritate finemente 2 spicchi d'aglio e 2 scalogni.
  3. In un tegame riscaldate 2-3 cucchiai di olio. Aggiungete 2 scalogni, 2 spicchi d'aglio tritati finemente e rosolate il tutto per circa 5 minuti.
  4. A questo punto aggiungete la carne macinata di bovino e suino, quindi rosolate la carne per circa 5 minuti.
  5. Aggiungete 1 cucchiaino di erbe di provenza, la passata di pomodoro, 1 cucchiaio di concentrato di pomodoro e i pomodori secchi. Aggiustate di sale e di pepe, mescolando bene il tutto. Portate a ebollizione e fate cuocere per circa 30 minuti, mescolando di tanto in tanto. 




Tortille
  1. W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Ciasto wyrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje wielkości jaja. Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm.
  3. Na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej oliwą smażymy tortille ok. 2-3 minut z każdej strony na złoty kolor. 

****

Tortille
  1. Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con una pellicola e lasciate per circa 30 minuti in frigorifero.
  2. Dividete l'impasto in panetti delle dimensioni di un uovo. Impastate ogni pezzetto al quale sarà necessario conferire una forma sferica, poi stendete i panini con il mattarello fino a ridurli in dischi di circa 15 cm di diametro.
  3. Cuocete le tortille in una padella leggermente unta di olio su entrambi i lati per circa 2-3 minuti. 




Tortille z mięsnym farszem

Przygotowane tortille podajemy z mięsnym farszem, miksem sałat i dodatkami typu oliwki, pomidorki, papryka.


****

Tortille con ragù di carne

Servite le tortille con ragù di carne, le olive, i peperoni e un mix di insalata fresca con pomodorini.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger