7.5.19

Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce (Asparagi in crosta di parmigiano e erbe aromatiche)



SKŁADNIKI

500 g zielonych szparagów
50 g startego parmezanu
50 g bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 jajka
sól, pieprz

Dodatkowo
5 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy

****

INGREDIENTI

500 g di asparagi verdi
50 g di parmigiano grattugiato
50 g di pangrattato
1 cucchiaino di erbe di provenza
2 uova
sale, pepe

Maionese
5 cucchiai di maionese
2 cucchiai di senape




PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi odkładamy na bok. 
  2. Przygotowujemy 2 naczynia. Do pierwszego wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. Do drugiego naczynia wsypujemy starty parmezan, bułkę tartą oraz zioła prowansalskie.
  4. Szparagi panierujemy najpierw w jajku a później w bułce tartej i parmezanie.
  5. Szparagi wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi są gotowe. 
  7. Upieczone szparagi podajemy z majonezem musztardowym.


****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare la ricetta iniziate pulendo gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. 
  2. Preparate 2 ciotole. In una sbattete leggermente 2 uova, aggiustando di sale e pepe.
  3. In un'altra ciotola aggiungete il parmigiano grattugiato, il pangrattato e 1 cuccchiaio di erbe di provenza, mescolando bene il tutto.
  4. Passate gli asparagi nell'uovo, quindi nell'impanatura.
  5. Disponete gli asparagi su una leccarda foderata con carta da forno.
  6. Infornate gli asparagi per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Il tempo di cottura di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. Controllate la cottura infilzando gli asparagi con una forchetta.
  7. Servite gli asparagi con la salsa a base di senape e maionese.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger