21.5.19

Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle)

Sezon na truskawki rozpoczynam najprostszą z najprostszych rustykalną tartą galette. Tarta o francuskim rodowodzie odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy do pieczenia. Wystarczy wyłożyć na środek kruchego ciasta truskawki, następnie zawinąć brzegi ciasta do środka i już jest gotowa do pieczenia. 
Dodatkiem do ciasta może być kwaśna śmietana, bita śmietana lub lody waniliowe. 
Galette jest nie tylko smaczna, ale również może być piękną ozdobą wiosennego stołu. Polecam serdecznie :)   


****

Volevo condividere con Voi la ricetta per deliziosa galette di fragole e mandorle, la crostata rustica comunemente diffusa nella tradizione culinaria francese, che non necessita di cottura con lo stampo.
La torta è molto facile da preparare, non richiede particolari sforzi né tanto meno molti ingredienti. La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di fragole e mandorle. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

Ciasto
300 g mąki pełnoziarnistej 
100 g masła 
2 łyżki cukru
100 ml wody
szczypta soli

Nadzienie
400 g truskawek
2 łyżki mąki migdałowej  
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Dodatkowo
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżka cukru trzcinowego
1 jajko

****

INGREDIENTI

Impasto
300 g di farina tipo 1
100 g di burro
2 cucchiai di zucchero
100 ml di acqua
un pizzico di sale

Ripieno
400 g di fragole
2 cucchiai di farina di mandorle
3 cucchiai di zucchero

Ulteriore
2 cucchiai di mandorle a lamelle
2 cucchiai di zucchero di canna
1 uovo





PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W mikserze miksujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kruszonki, dodajemy zimną wodę. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

****

PREPARAZIONE

Impasto

Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete l'acqua fredda e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti.





Galette
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 30 cm, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Spód ciasta posypujemy mąką migdałową, następnie wykładamy truskawki, pozostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu. Zawijamy ciasto na truskawki, dociskając je delikatnie do owoców. 
  5. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem, dekorujemy migdałami w płatkach i oprószamy cukrem trzcinowym.

****


Galette
  1. Riscaldate il forno a 180 gradi.
  2. Nel frattempo pulite le fragole e tagliatele a fettine, quindi mescolatele con lo zucchero.
  3. Stendete l'impasto su un foglio di carta in un disco di ca. 30 cm e metterlo su una placca da forno. 
  4. Cospargete il fondo dell'impasto con 2 cucchiai di farina di mandorle e distribuite le fragole lasciando un bordo di ca. 4 cm. Ripiegate il bordo in maniera irregolare.
  5. Spennellate la superficie dell'impasto con l'uovo sbattuto, cospargete con le mandorle a lamelle e spolverizzate con lo zucchero di canna.






Galette pieczemy ok. 45-55 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i serwujemy np. z kwaśną śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem.


****

Cuocete la galette per circa 45-55 minuti. Sfornatela e lasciatela raffreddare. 
Prima di servire spolverizzatela con dello zucchero a velo e accompagnatela con panna acida, gelato alla vaniglia o yogurt bianco.






Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger