21.5.19

Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico)

Wczoraj na blogu pojawił się przepis na focaccie z patelni na jogurcie i obiecałam Wam swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :)




SKŁADNIKI 

Focaccia
300 g mąki pszennej  
180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej)
10 g drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki letniej wody
2 łyżki oliwy

Dodatki
300 g zielonych szparagów
100 g fety
3-4 łyżki pesto z bazylii


****

INGREDIENTI 

Focaccia
300 g di farina
180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente)
10 g di lievito di birra fresco
1 cucchiaino di sale
1/2 cucchiaino di zucchero
3 cucchiai di acqua tiepida
2 cucchiai di olio d'oliva

Ulteriore
300 g di asparagi verdi
200 g di feta
3-4 cucchiai di pesto di basilico





PRZYGOTOWANIE

Focaccia
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. 
  2. W misce mieszamy mąkę z 1 łyżeczką soli, robimy dołek i wlewamy jogurt, olej a na samym końcu rozczyn. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. 
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 porcje, które formujemy okrągłe bułeczki.
  5. Bułeczek nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt koła, końcami palców robiąc wgłębienia w cieście.
  6. Na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej oliwą smażymy focaccie ok. 6-7 minut z każdej strony na złoty kolor. 
****

PREPARAZIONE


Focaccia
  1. In una ciotola fate sciogliere il lievito di birra in 3 cucchiai di acqua tiepida. Aggiungete 1/2 cucchiaino di zucchero e mescolate bene il tutto. 
  2. In una ciotola mescolate la farina con 1 cucchiaino di sale. Versate lo yogurt e l'olio al centro della fontana di farina e per ultimo il lievito. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. 
  3. Coprite l'impasto con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.
  4. Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo in 2 palline. Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. 
  5. Stendete l'impasto ottenendo delle focacce dalla forma rotonda e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia.
  6. Cuocete le focacce in una padella leggermente unta di olio su entrambi i lati per circa 6-7 minuti. 



Szparagi

Oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Szparagi mieszamy, aby całe były pokryte olejem.
Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi są gotowe. 


****

Asparagi

Pulite gli asparagi, eliminate le parti bianche dei gambi e le parti esterne più dure. Disponete gli asparagi in una pirofila. Aggiustate di sale e pepe. Condite gli asparagi con 2-3 cucchiai di olio d'oliva, poi mescolate bene il tutto. 
Infornate gli asparagi per circa 10-15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Il tempo di cottura di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. Controllate la cottura infilzando gli asparagi con una forchetta.





Przygotowane focaccie smarujemy pesto z bazylii. Na wierzchu układamy pieczone szparagi, całość oprószamy pokruszona fetą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

**** 

Prima di servire, spalmate la superficie della focaccia con pesto di basilico, distribuite gli asparagi e la feta sbriciolata. 



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger