10.5.19

Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino)

Focaccia, włoski chlebek, idealny na piknik dla całej rodziny. Niesamowicie puszysta, delikatna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach. "Kropką nad i" focacci jest masło z czosnkiem i rozmarynem, które nadaje jej charakteru, intensywnego smaku oraz aromatu. Smacznego!




SKŁADNIKI

Focaccia
500 g mąki typu 0
30 g oliwy extravergine d'oliva
12 g świeżych drożdży
280-320 ml letniej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka rozmarynu drobno posiekanego
2 łyżeczki soli

Dodatkowo
30 g masła
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu drobno posiekanego


****

INGREDIENTI

Focaccia
500 g di farina tipo 0
30 g di olio extravergine d'oliva
12 g di lievito di birra fresco
280-320 ml di acqua tiepida
1 cucchiaino di miele
1 cucchiaino di rosmarino tritato
2 cucchiaini di sale

Ulteriore
30 g di burro
2-3 spicchi d'aglio
1/2 cucchiaino di rosmarino tritato





PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
  2. W misce mieszamy mąkę 1 łyżeczką rozmarynu i oliwą. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i resztę ciepłej wody a na samym końcu sól.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola fate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua tiepida. Aggiungete 1 cucchiaino di miele e mescolate bene il tutto. 
  2. In una ciotola lavorate la farina con 1 cucchiaino di rosmarino tritato e l'olio extravergine d'oliva. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina, il resto dell'acqua tiepida e per ultimo il sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. 
  3. Coprite l'impasto con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1,5 - 2 ore in un luogo tiepido.




Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 35 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni (piekarnik statyczny), do 230 stopni (piekarnik z termoobiegiem).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy. Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

****

Oleate una teglia rettangolare (30 cm x 35 cm).
Riscaldate il forno a 250 gradi (statico) e il forno a 230 gradi (ventilato).

Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e  stendetelo su di una teglia. Copritelo e lasciatelo per circa 15 minuti.




Przed pieczeniem końcami palców robimy wgłębienia w cieście i smarujemy 1-2 łyżkami oliwy. 
Focaccie pieczemy ok. 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.

****

Prima di infornare, spennellate la superficie delle focaccine con 1-2 cucchiai di olio e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia.
Infornate la focaccia per circa 25-30 minuti fino a quando la superficie risulterà dorata.




W międzyczasie roztapiamy masło w garnuszku na małym ogniu. Roztopione masło zdejmujemy z ognia, dodajemy 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz 1/2 łyżeczki rozmarynu, dokładnie mieszamy. 
Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie smarujemy masłem z czosnkiem i rozmarynem.



****

Nel frattempo in una pentola sciogliete il burro. Una volta sciolto, toglietelo dal fuoco e aggiungete 1/2 cucchiaino di rosmarino e 2-3 spicchi d'aglio tritati finemente.
Sfornate la focaccia e spennellate la superficie con burro precedentemente preparato.







Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger