7.5.19

Domowe razowe tortille (Tortilla integrale)

Zapraszam Was na przepis na domowe tortille w wersji razowej. Prosty przepis, który nie wymaga wielu składników, wystarczy bowiem tylko mąka razowa, mąka pszenna, odrobina soli oraz woda. W ten sposób otrzymamy przepyszne placki, które możemy podać z ulubionym sosem lub dowolnym farszem, mięsnym czy warzywnym. Polecam serdecznie :)





SKŁADNIKI

110 g mąki razowej  
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
175 ml - 200 ml wody


****

INGREDIENTI

110 g di farina integrale
110 g di farina 00
1 cucchiaino di sale
175 ml - 200 ml wody




PRZYGOTOWANIE

W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Ciasto wyrabiamy, stopniowo wlewając wodę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

****

PREPARAZIONE

Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con una pellicola e lasciate per circa 30 minuti in frigorifero.




Ciasto dzielimy na mniejsze porcje wielkości jaja. Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm.


****

Dividete l'impasto in panetti della dimensione di un uovo. Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete i panini con il mattarello fino a ridurli in dischi di circa 15 cm di diametro.





Na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej oliwą smażymy tortille ok. 2-3 minut z każdej strony na złoty kolor. Tortille podajemy od razu po przygotowaniu z dowolnie wybranymi dodatkami.

****

Cuocete i tacos in una padella leggermente unta di olio su entrambi i lati per circa 2-3 minuti. Servite i tacos ben caldi.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Często robię tortille, ale z samej mąki razowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem skuszę się na Twoją wersję z samej mąki razowej ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger