8.3.19

Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne)

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków. 
Pierożki wypełnione są wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mięsno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru. 
Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;)

****

Il piatto che volevo oggi presentarvi, piacerà sicuramente agli amanti dei ravioli e delle torte salate lievitate.
Quelli che voglio qui suggerirVi sono i ravioli ripieni di ragù di bovino, una salsa aromatica che conferisce al piatto un carattere unico ed intenso.
I ravioli sono ideali da consumare caldi o freddi, meglio se accompagnati con della salsa al pomodoro. Buon appetito :)




SKŁADNIKI (8 porcji)

Drożdżowe ravioli 
350 g mąki pszennej 
100 g masła
25 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki śmietany 20%
1 jajko
5 g soli
5 g cukru

Wołowe ragù
200 g passaty pomidorowej
200 g mięsa mielonego wołowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 szalotka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Dodatkowo
1 jajko
2-3 łyżki startego parmezanu


****

PREPARAZIONE (8 porzioni)

Ragù di carne
200 g di macinato bovino BIO Amica Natura*
200 g di passata di pomodoro
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
1 cucchiaino di erbe di provenza
2 spicchi d'aglio
1 scalogno
olio d'oliva
sale, pepe

Ravioli di pasta lievitata
350 g di farina
100 g di burro
25 dag di lievito di birra fresco
1/2 bicchiere di panna da cucina
5 g di zucchero
5 g di sale
1 uovo

Altri ingredienti
1 uovo
2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato




PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozcieramy ze śmietaną i cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  2. W międzyczasie w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, mieszając od czasu do czasu.
  3. W misce mieszamy mąkę z solą, jajkiem oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Robimy w środku wgłębienie, wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.


****

PREPARAZIONE

Pasta lievitata
  1. In una ciotolina mescolate la panna con lo zucchero e il lievito di birra sbriciolato. Coprite e lasciate lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido.
  2. Nel frattempo tagliate il burro a pezzettini e scioglietelo in una pentolina a fuoco basso, mescolando di tanto in tanto.
  3. A questo punto setacciate in una ciotola la farina con il sale, un uovo e il burro fuso raffreddato. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farina. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 40-50 minuti in un luogo tiepido.




Wołowe ragù
  1. Szalotkę oraz czosnek drobno siekamy.
  2. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy szalotkę oraz czosnek. 
  3. Po ok. 2-3 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. 
  4. Do mięsa dodajemy passatę pomidorową, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich; doprawiamy solą i pieprzem. Ragù gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowane ragù odstawiamy do wystygnięcia.

****

Ragù di carne
  1. Tritate finemente 2 spicchi d'aglio e 1 scalogno.
  2. In un tegame riscaldate 2-3 cucchiai di olio. Aggiungete lo scalogno, 2 spicchi d'aglio tritati finemente e rosolate il tutto per circa 2-3 minuti.
  3. A questo punto aggiungete la carne macinata di bovino e rosolatela per circa 5 minuti.
  4. Aggiungete 1 cucchiaino di erbe di provenza, la passata di pomodoro e 1 cucchiaio di concentrato di pomodoro. Aggiustate di sale e di pepe, mescolando bene il tutto. Portate a ebollizione e fate cuocere per circa 30 minuti, mescolando di tanto in tanto. Una volta cotto, lasciate il ragù a raffreddare.




Ravioli

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. 
Z ciasta wykrawamy parzystą liczbę kółek o średnicy 10 cm. 

****

Ravioli

Quando l'impasto per i ravioli avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e stendetelo fino ad ottenere una sfoglia dello spessore di 5 mm. 
Con un tagliapasta circolare del diametro di 10 cm ricavate almeno 12 sagome circolari. 




Na połowie kółek wykładamy po czubatej łyżce ragù, przykrywamy je pozostałym ciastem. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta, dociskając je widelcem. 
Pierożki wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. 


****

Ponete al centro del cerchio un cucchiaio di ragù, quindi sovrapponete un altro disco e sigillate bene i bordi con una forchetta. 
Posizionate i ravioli su di una teglia foderata con della carta da forno unta con un filo d'olio.




Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. 
Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie oprószamy startym parmezanem. 
Pierożki pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Upieczone ravioli podajemy na ciepło z pozostałym farszem.

****



Riscaldate il forno a 200°C.

Spennellate infine la superficie dei ravioli con dell'uovo sbattuto e spolverizzate con 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato.
Cuocete i ravioli per circa 15-20 minuti, fino a che non diventano dorati.






Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger