26.2.19

Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro)



SKŁADNIKI

250 g makaronu typu tagliatelle

Pulpeciki
1 kg brokułów
200 g ziemniaków
80 g parmezanu lub innego sera
1-2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia pulpecików

Sos pomidorowy

400 g passaty pomidorowej
10 listków bazylii
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2-3 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki suszone oregano
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

PREPARAZIONE

250 g di tagliatelle

Polpettine
polpettine di broccoli Amica Natura*


Sugo di pomodoro
400 g di passata di pomodoro
10 foglie di basilico
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
1 cucchiaino di zucchero
2-3 rametti ti timo fresco
1/2 cucchiaino di origano secco
sale, pepe

olio d'oliva

* La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura






PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki
  1. Brokuły i ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Blendujemy brokuły i ziemniaki na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Pulpeciki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę.
Sos pomidorowy


W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passatę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz 1 łyżeczkę cukru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

Makaron

W międzyczasie gotujemy makaron we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem pomidorowym, obsypujemy startym parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu z pulpecikami.


****

PREPARAZIONE

Sugo di pomodoro


In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete 2 scalogni e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiungete la passata di pomodoro, 2-3 rametti di timo, 10 foglie di basilico, 1/2 cucchiaino di origano secco e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete con il coperchio per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. 

Polpettine

Oliate leggermente una pirofila da forno e posatevi le polpettine ancora surgelate. Aggiungete un filo d'olio e infornate in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

Pasta

Nel frattempo mettete sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salatela e mettete a cuocere le penne. Scolatele avendo cura che rimangano ben al dente.
In una ciotola versate la pasta ben scolata, il sugo di pomodoro e mescolate il tutto. Per ultimo aggiungete le polpettine e spolverate il tutto con il parmigiano grattugiato. Una volta pronta, servite la pasta ben calda.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger