11.2.19

4 przepisy na tosty na słodko i słono

Bohaterem dzisiejszych przepisów jest tost. Zwykłe opiekane pieczywo uwielbiane przez wszystkich za jego fenomenalny smak, prostotę oraz szybkość przygotowania. Wystarczy bowiem tylko kilka minut, w trakcie których wyczarujemy idealne śniadanie lub ciepłą przekąskę. 
Tost nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki, których może być niezliczona ilość. W dzisiejszym wpisie chciałam podzielić się z Wami naszymi ulubionymi przepisami na tosty. Gdy mamy ochotę na słodkie śniadanie, przygotowujemy francuskie tosty z jabłkami, płatkami migdałowymi i słonym karmelem. W okresie wiosennym na naszym stole królują tosty z truskawkami i kremem czekoladowym, połączenie, które nie ma sobie równych.
Ale dość już słodyczy. Co powiecie na włoskie tosty z mozzarellą, oliwkami i pomidorami, pachnące czosnkiem i oregano. A jeżeli jesteście wielbicielami awokado, proponuję tosty z majonezem czosnkowym, awokado, szpinakiem i jajkiem w koszulce.  
Mam nadziejęże znajdziecie swój ulubiony przepis. A może znacie inne sprawdzone przepisy na tosty? Będę wdzięczna za wszystkie przepisy ;)







FRANCUSKI TOST Z CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI




SKŁADNIKI (4 tosty)

8 kromek pieczywa tostowego
2 jajka
50 ml mleka
100 g truskawek
50 g kremu czekoladowego
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE
  1. Truskawki kroimy w cienkie plasterki.
  2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem.
  3. Przygotowujemy tosty. Obie kromki chleba smarujemy kremem czekoladowym. Na jednej kromce chleba układamy plasterki truskawek, które przykrywamy drugą kromką chleba posmarowaną stroną do dołu. W ten sam sposób przygotowujemy resztę tostów.  
  4. Tosty maczamy z obu stron w jajku.
  5. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Tosty smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione.
  6. Tosty przekładamy na talerze, podajemy z kremem czekoladowym i truskawkami.




FRANCUSKI TOST Z JABŁKAMI I SŁONYM KARMELEM




SKŁADNIKI (4 tosty)

Tosty
8 kromek pieczywa tostowego
50 ml mleka
2 jajka
2 jabłka
2 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki masła
1 łyżka cukru trzcinowego
olej do smażenia

Karmel
100 g cukierków krówek (miękkich)
80 ml śmietany 30%
1 łyżeczka soli




PRZYGOTOWANIE
  1. Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy plasterki jabłek, płatki migdałowe, cynamon oraz cukier trzcinowy. Jabłka karmelizujemy ok. 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Przygotowujemy karmel. W garnuszku zagotowujemy śmietanę, dodajemy drobno pokrojone cukierki, 1 łyżeczkę soli i na małym ogniu rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu.
  4. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem.
  5. Pieczywo tostowe maczamy z obu stron w jajku.
  6. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Tosty smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione.
  7. Tosty przekładamy na talerze, podajemy z karmelizowanymi jabłkami i słonym karmelem.




ŚRÓDZIEMNOMORSKI TOST Z POMIDORAMI, OLIWKAMI I MOZZARELLĄ



SKŁADNIKI (4 tosty)

8 kromek pieczywa tostowego
2 pomidory
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 g mozzarelli
30 g czarnych oliwek
1 łyżka suszonego oregano
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz 




PRZYGOTOWANIE
  1. Mozzarellę oraz pomidory kroimy w cienkie plastry.
  2. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Oliwki drobno siekamy.
  4. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W pierwszym roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i suszonego oregano. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
  5. Przygotowujemy tosty. Obie kromki chleba nacieramy czosnkiem. Na jednej kromce chleba układamy plastry mozzarelli, kawałeczki oliwek oraz plasterki pomidora oprószone solą i pieprzem, które przykrywamy kolejnymi plastrami mozzarelli i na końcu drugą kromką chleba. W ten sam sposób przygotowujemy resztę tostów.  
  6. Tosty maczamy z obu stron w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając panierkę do tosta.
  7. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Tosty smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione.
  8. Tosty przekładamy na talerze, podajemy z dowolnymi dodatkami, np. sałatką z rukoli, pomidorami i sosem winegret.




TOST Z JAJKIEM, AWOKADO, SZPINAKIEM I MAJONEZEM CZOSNKOWYM



SKŁADNIKI (2 tosty)

Tosty
6 kromek pieczywa tostowego
1 awokado
2 jajka
50 g szpinaku sałatkowego
sól, pieprz 

Majonez czosnkowy
100 g majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano





PRZYGOTOWANIE
  1. Do miseczki przekładamy majonez, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę suszonego oregano. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, następnie obieramy. Miąższ awokado kroimy w cienkie plasterki, które oprószamy solą oraz pieprzem.
  3. Pieczywo opiekamy w tosterze, piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej.
  4. Przygotowujemy tosty. Kromki chleba smarujemy majonezem. Na jednej kromce chleba układamy listki szpinaku oraz plastry awokado. Pierwszą kromkę chleba przykrywamy drugą kromką, na której układamy podobnie jak wcześniej listki szpinaku oraz plasterki awokado. Tost przykrywamy trzecią kromką chleba, posmarowaną stroną do dołu. W ten sam sposób przygotowujemy resztę tostów.  
  5. Jajka gotujemy w koszulce.
  6. Przygotowane tosty przekładamy na talerze, przykrywamy ugotowanym jajkiem w koszulce i serwujemy jeszcze ciepłe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger