11.1.19

Spaghetti alla puttanesca

Zapraszam Was na jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej, typowe dla kuchni neapolitańskiej, popularne na całym świecie: spaghetti alla puttanesca, znane również jako "aulive" i "chiapparielle", czyli oliwki i kapary.
Bazą do sosu puttanesca są pomidory, oliwki, anchois i kapary. W tym miksie  intensywnych smaków nie może zabraknąć oczywiście czosnku oraz peperoncino, które dodają dodatkowego aromatu.
Ale skąd nazwa tego dania, dość kontrowersyjna, sugerująca kobietę lekkich obyczajów i jedno z włoskich przekleństw? Jedna z legend głosi, że przepis został wymyślony przez Yvette la Francese, prostytutkę pochodzenia prowansalskiego, która słowem "puttanesca" określała najstarszą profesję na świecie. Kolejna z legend opowiada o właścicielu domu publicznego w hiszpańskiej dzielnicy w Neapolu, który oferował klientom "domu schadzek" makaron w kolorze bielizny swoich pracownic. Przeważał kolor czerwony i czarny, kolor pomidorów i oliwek, który miał przyciągać wzrok klientów i działać na nich pobudzająco.

Jak przygotować oryginalne spaghetti alla puttanesca?
  1. Sos serwujemy tylko z "długim" makaronem typu spaghetti; omijamy "krótki" makaron typu rurki lub kokardki.
  2. Do sosu dodajemy czarne oliwki Gaeta. Jeżeli nie posiadamy tego typu oliwek, możemy wykorzystać dowolny rodzaj czarnych oliwek.
  3. Kapary opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kaparów nie namaczamy.
  4. W sezonie na świeże pomidory do przygotowania sosu wykorzystujemy pomidory San Marzano. Poza sezonem świetnym pomysłem będą krojone pomidory z puszki lub passaty pomidorowe. 
  5. W przepisie nie używamy soli, gdyż wszystkie składniki sosu są bardzo słone. Solimy jedynie wodę na makaron.

Jeżeli nie mieliście okazji spróbować spaghetti alla puttanesca, zapraszam Was do przeczytania przepisu i ugotowania tego niezwykle smacznego i aromatycznego dania. A na moim Instagram Stories pokazuję wszystkie etapy przygotowania dania, krok po kroku, serdecznie zapraszam ;)




SKŁADNIKI (4 porcje)

350 g makaronu spaghetti
500 g krojonych pomidorów z puszki
100 g czarnych oliwek Gaeta (bez pestek)
40 g anchois w oleju
40 g kaparów w soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3 gałązki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
szczypta peperoncino

****

INGREDIENTI (4 porzioni)

350 g di spaghetti
500 g di polpa di pomodoro
100 g di olive nere di Gaeta (snocciolate)
40 g di acciughe sott'olio
30 g di capperi sotto sale
2-3 cucchiai di olio d'oliva
3 rametti di prezzemolo
2 spicchi d'aglio
un pizzico di peperoncino secco





PRZYGOTOWANIE


Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. 

****

PREPARAZIONE

Come prima cosa cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, salata.




W międzyczasie przygotowujemy sos. Kapary płuczemy na sitku, pozbywając się nadmiaru soli. Opłukane kapary delikatnie osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekane kapary i anchois, oliwki przekrojone na pół oraz szczyptę peperoncino. Całość smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy pomidory z puszki i kontynuujemy gotowanie sosu przez kolejne 10 minut. 

****

Nel frattempo preparate il sugo. Sciacquate i capperi per eliminare il sale in eccesso, poi asciugateli con carta da cucina.
A questo punto riscaldate 2-3 cucchiai di olio in una padella e aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati finemente, i filetti di acciughe, i capperi tritati, le olive tagliate a metà e un pizzico di peperoncino. Rosolate il tutto a fuoco basso per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto.
Per ultimo aggiungete i pomodori e cuocete per altri 10 minuti.




Do ugotowanego sosu wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki a na sam koniec ugotowany i odcedzony makaron al dente. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na małym ogniu podduszamy ok. 1 minuty, aż makaron nabierze wspaniałego smaku.
Makaron podajemy od razu po przygotowaniu najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina.


****

Quando il sugo sarà pronto, aggiungete il prezzemolo fresco tritato finemente e gli spaghetti al dente. Mescolate bene il tutto e saltate per circa 1 minuto, giusto il tempo di fare amalgamare tutti i sapori.
Servite gli spaghetti ben caldi, accompagnandoli con un calice di vino bianco.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger