30.11.18

Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino)

Dzisiejszy post dedykuję wszystkim wielbicielom kuchni włoskiej;) Kilka tygodni temu Ala z bloga "Włoski Online" zorganizowała co piątkowy #dzieńwłoskości mający na celu wspólne kultywowanie pasji do Włoch, jedzenia, kultury, stylu życia, języka, wszystkiego co może kojarzyć się z Włochami i ich "dolce vita".
Z radością przyjęłam zaproszenie Ali i tak co tydzień na moim Instagramie zamieszczam zdjęcia najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań pochodzących z rożnych regionów półwyspu Apenińskiego. 
Za namową osób śledzących mnie na IG postanowiłam "włoską zabawę" prowadzić nie tylko na IG, ale również na blogu i dlatego od dziś co piątek będę starała się zamieszczać przepisy na typowe tradycyjne włoskie dania. 
Zapraszam Was na przepyszne grissini, jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych produktów turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne pałeczki chlebowe o długości od 40 do 80 cm przygotowywane są z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: mąki, wody, drożdży i soli. 
Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować poprzez dodawanie smalcu, dobrej jakościowo oliwy extravergine d'oliva, mleka zamiast wody, białego wina lub aromatycznych ziół.
Dziś  chciałam podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne grissini z dodatkiem białego wina, czarnych oliwek i rozmarynu. W ten sposób chrupiące grissini zyskują niepowtarzalny smak i aromat.
Wielbicielom grissini chciałam przypomnieć mój wcześniejszy przepis na taralli z białym winem i nasionami kopru włoskiego, pochodzące z południowej części Włoch, z Apulii
Mam nadzieje, że spodobają się Wam moje włoskie przepisy. Byłabym wdzięczna za Wasze komentarze, porady, pomysły; może macie swój ulubiony przepis, który chcecie, żeby pojawił się na blogu. Dajcie znać, pozdrawiam ;):) 




SKŁADNIKI (20 sztuk)

250 g mąki pszennej typu 0  (lub mąki pszennej typu 650)
60 g czarnych oliwek (bez pestek)
8 g soli
7 g suchych drożdży
140 ml białego wina
40 ml oliwy extravergine d'oliva
1 łyżeczka rozmarynu (drobno posiekanego)


****

INGREDIENTI (20 pezzi)

250 g di farina tipo 0

60 g di olive nere denocciolate
8 g di sale
7 g di lievito di birra secco
140 ml di vino bianco
40 ml di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaino di rosmarino (tritato finemente)





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie grissini rozpoczynamy od podgrzania oliwy do temperatury 40-50 stopni.
  2. Oliwki drobno siekamy.
  3. W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. 
  4. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.


****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare i grissini iniziate scaldando l'olio extravergine d'oliva in un pentolino a una temperatura di 40-50 gradi.
  2. Tritate finemente le olive nere.
  3. A questo punto setacciate in una ciotola la farina e il lievito di birra secco. Versate l'olio caldo e il vino a temperatura ambiente al centro della fontana di farina. Per ultimo aggiungete il sale, il rosmarino e le olive. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. 
  4. Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 2 ore.




Ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych porcji o wadze ok. 25 gram. Każdy kawałek ciasta rolujemy na cienki wałeczek na stolnicy oprószonej mąką.  

****

Dividete l'impasto in piccole porzioni del peso di circa 25 grammi l'uno e con il palmo della mano fate rotolare l'impasto sulla spianatoia in modo da formare i grissini.




Grissini przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Grissini pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do otrzymania złotego koloru.

****

Trasferite i grissini sulla placca foderata con carta da forno.
Cuocete i grissini in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15-20 minuti fino non saranno dorati.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. czy można zrobić paluszki ale bez dodatku wina ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak :) zamiast wina można użyć letniej wody ;) dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger