8.11.18

Gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym (Spezzatino di vitello in agrodolce)

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per il pranzo della domenica. Trattasi nello specifico dello spezzatino di vitello con sugo di pomodoro in agrodolce con l'aggiunta di prugne secche e mirtilli rossi. Quello qui proposto è un piatto ideale da consumare nelle più fredde giornate invernali, specie se accompagnato con delle patate al forno.
Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :) 


****

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły i pożywny gulasz. Delikatna cielęcina w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, pachnąca białym winem, suszonymi śliwkami i żurawiną. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny.
Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam mój dzisiejszy przepis i życzyć smacznego :)





INGREDIENTI

400 g di spezzatino di vitello Amica Natura Alcass*
2 cipolle
150 ml di di vino bianco
250 ml di brodo vegetale
500 g di passata di pomodoro
50 g di prugne secche
50 g di mirtilli rossi essiccati
2-3 rametti di prezzemolo
olio d'oliva
sale, pepe

La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura Alcass


****

PRZYGOTOWANIE

400 g cielęciny
2 cebule
150 ml białego wina 
250 ml bulionu warzywnego
500 g passaty pomidorowej
50 g suszonych śliwek
50 g di suszonej żurawiny
2-3 gałązki natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz





PREPARAZIONE
  1. Per preparare lo spezzatino di vitello, come prima cosa sbucciate le cipolle e tritatele finemente.
  2. In una padella di dimensioni generose, riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva e rosolate le cipolle. Aggiungete lo spezzatino di vitello e cuocetelo finché non avrà acquisito una colorazione dorata. 
  3. A questo punto aggiungete le prugne secche e i mirtilli rossi essiccati. Bagnate il tutto con del vino bianco, che lascerete evaporare. 
  4. Per ultimo unite il brodo vegetale caldo e la passata di pomodoro. Cuocete lo spezzatino con coperchio per circa 1 ora, mescolando di tanto in tanto.
  5. Una volta pronto, regolate lo spezzatino di sale e pepe. Cospargetelo infine con del prezzemolo tritato e servitelo ben caldo.

****

PRZYGOTOWANIE
  1. Mięso kroimy w kostkę o średnicy 2-3 cm.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy; szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy kawałeczki cielęciny, które podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
  3. Do mięsa dodajemy suszoną żurawinę oraz śliwki. Całość zalewamy białym winem, gotujemy dopóki wino nie odparuje. 
  4. Na koniec wlewamy ciepły bulion oraz passatę pomidorową. Gulasz gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając.
  5. Ugotowany gulasz doprawiamy solą i pieprzem oraz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie od samego patrzenia na ten pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo Ci dziękuję 💛 pozdrawiam serdecznie 😘

      Usuń
  2. Świetny wpis, gulasz prezentuje się bardzo apetycznie... Zgłodniałam od samego patrzenia! Podobne danie dostarczył nam ostatnio do pracy catering dla firm. Wszyscy byli zachwyceni tym daniem, gulasz zdecydowanie najlepiej smakuje jesienią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i odwiedziny, bardzo mi miło ☺ pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger