10.8.18

Puszyste drożdżówki z borówkami (Panini di pan brioche con mirtilli)

Bułeczki z borówkami, jedne z naszych ulubionych słodkich bułeczek. Dodatek ricotty sprawia, że bułeczki są niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku. To trochę takie oszukane jagodzianki ;) idealne na weekendowe śniadanie. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego :)

****

I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito:) 





SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)

200 g borówek 
200 g ricotty
400 g mąki pszennej  
30 g świeżych drożdży 
75 ml mleka
50 g cukru
50 ml oleju słonecznikowego 
1 jajko

Dekoracja:
2-3 łyżki mleka
2-3 łyżki cukru w granulkach


****

INGREDIENTI (ca. 15 pezzi)

200 g di mirtilli
200 g di ricotta
400 g di farina 
30 g di lievito di birra
75 ml di latte
50 g di zucchero
50 ml di olio di semi di girasole
1 uovo

Decorazione:

2-3 cucchiai di latte
2-3 cucchiai di granella di zucchero





PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta.


****

PREPARAZIONE

In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio di semi di girasole, lo zucchero, l'uovo e il lievito di birra sbriciolato. Successivamente aggiungete la farina. Lavorate il composto finché non diventa liscio ed elastico.




Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. 

****

Coprite l'impasto e fatelo lievitare per circa 2 ore.




Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki o średnicy 10 cm.
Na środku każdego krążka nakładamy kilka borówek, pół łyżeczki cukru, po czym zlepiamy ciasto, formując okrągłą bułeczkę.

****

Riprendete l'impasto e con l'aiuto di un mattarello, stendetelo adeguatamente. Tagliate dei cerchi di circa 10 cm di diametro.
Su ogni cerchio mettete alcuni mirtilli e metà cucchiaino di zucchero. Chiudete bene i panini formando una palla.




Bułeczki układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem w granulkach. 
Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 minut.

****

Mettete i panini su una teglia foderata con carta da forno.
Prima di infornare, spennellate la superficie dei panini con del latte e cospargetela con della granella di zucchero.
Infornate i panini per circa 15-20 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. 





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger