22.8.18

Pieczona dorada z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami (Orata al forno con patate, pomodorini e olive)

Zapraszam Was na danie, które samo się robi i nie wymaga długich przygotowań. Wystarczy do naczynia żaroodpornego wrzucić doradę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidorki, oliwki i po ok. pół godzinie pieczenia mamy gotowy obiad. Nie ma chyba nic prostszego ;) Smacznego ;):)


****

Dovrà necessariamente ricredersi chi ritiene che per mangiare qualcosa di buono sia necessario spendere tanto tempo tra i fornelli. L'orata con patate, olive e pomodorini è infatti un piatto di rapida realizzazione, che farà al caso di coloro che non vogliono proprio rinunciare al gusto. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI


2 dorady (ok. 500 gram)
3 ziemniaki 
100 g pomidorków koktajlowych
50 g zielonych oliwek
1 cytryna
2 ząbki czosnku
kolendra
rozmaryn
sól, pieprz  
oliwa z oliwek

****


INGREDIENTI


2 orate (ca. 500 grammi)
3 patate
100 g di pomodorini
50 g di olive verdi
1 limone
2 spicchi d'aglio
coriandolo
rosmarino
sale, pepe
olio d'oliva







PRZYGOTOWANIE


  1. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
  2. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny; doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, następnie układamy ziemniaki, pomidorki i oliwki. Całość spryskujemy 2-3 łyżkami oliwy, doprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. 
  4. Rybę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  5. Przed podaniem rybę dekorujemy listkami kolendry.

****

PREPARAZIONE

  1. Sbucciate le patate e tagliate a dadini.
  2. Pulite le orate e riempite la cavità con 2 spicchi d'aglio e le fettine di limone; aggiustate di sale e di pepe.
  3. Trasferite le orate in una teglia da forno. Aggiungete le patate, i pomodorini interi e le olive verdi. Aggiustate di sale, pepe e rosmarino secco. Per ultimo condite con 2-3 cucchiai di olio d'oliva.
  4. Infornate le orate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30-35 minuti.
  5. Prima di servire decorate l'orata con alcune foglie di coriandolo.



Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2018

6 komentarzy:

  1. Pyszna rybka! I aż dwie psianki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slicznie dziekuje za komentarz i zaproszenie :) juz wyslalam swoj przepis do akcji, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dawno już nim jadłam tej rybki. Rewelacyjnie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo, bardzo dziekuje :) juz do Ciebie zagladam ;) pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger