3.8.18

Lody herbaciano-brzoskwiniowe (Ghiaccioli al tè e pesca)

Chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo proste lody domowe. Pomysł na nie narodził się przy przygotowywaniu mrożonej herbaty, przepis na nią zamieściłam wczoraj na blogu. Postanowiłam połączyć smak przepysznych, soczystych brzoskwini z cytrynowym smakiem herbaty.
Mój pomysł od razu spodobał się Emmie i tak zaczęłyśmy przygotowywać niskokaloryczne i bardzo orzeźwiające lody. Błyskawiczne w przygotowaniu, stanowiące zdrową alternatywę dla lodów pełnych cukru i śmietany. Polecam Wam serdeczne ;) pozdrawiam :)


****

Vorrei ora presentarvi una ricetta che permetterà di realizzare dei ghiaccioli fatti in casa. L'idea è nata mentre mi apprestavo ad ultimare il tè freddo, preparazione per la quale ho messo la ricetta sul blog. Avendo a disposizione delle pesche molte deliziose e succose, non potevo certo rifiutarmi di combinarne il sapore con il tè.
La mia idea è immediatamente piaciuta ad Emma, da qui abbiamo iniziato a preparare un gelato ipocalorico e molto rinfrescante. Trattasi di una preparazione pressoché istantanea, un'alternativa salutare al classico gelato pieno di zucchero e panna. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI

1 saszetka czarnej herbaty
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 brzoskwinia
200 ml wody


****

INGREDIENTI

1 bustina di tè nero
1 cucchiaino di miele
1 cucchiaino di succo di limone
1 pesca
200 ml di acqua




PRZYGOTOWANIE

  1. Do czajniczka wkładamy 1 saszetkę herbaty, którą zalewamy 200 ml wrzącej wodą, zaparzamy ok. 2-3 minut, następnie wyjmujemy saszetkę i herbatę odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Do ostudzonej herbaty dodajemy 1-2 łyżeczki miodu oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny; mieszamy.
  3. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
  4. Przygotowujemy 4 foremki na lody. Wlewamy herbatę do połowy wysokości foremek, następnie wkładamy kawałki brzoskwini i na koniec delikatnie wkładamy patyczki. Jeśli trzeba dolewamy herbatę, żeby wypełnić foremki.
  5. Lody mrozimy ok. 4-5 godzin.
  6. Lody wyjmujemy z foremek i serwujemy. Wyjęcie lodów z foremek ułatwi nam ich zanurzenie w ciepłej wodzie na kilka sekund.

***

PREPARAZIONE

  1. Versate 1 bustina di tè in una teiera con 200 ml di acqua bollente; lasciate in infusione per circa 2-3 minuti. Togliete la bustina, quindi lasciate raffreddare il tè a temperatura ambiente.
  2. A questo punto versate dentro la teiera 1 cucchiaino di succo di limone e 1-2 cucchiaini di miele, mescolando bene il tutto.
  3. Sbucciate la pesca e tagliatela a dadini.
  4. Preparate 4 stampini per i ghiaccioli. Versate il tè negli stampini, riempiendoli per metà. A questo punto aggiungete i pezzettini di pesca  e per ultimo infilate lo stecchino  per ghiaccioli.
  5. Mettete gli stampi in freezer per circa 4-5 ore.
  6. Prima di servire estraete i ghiaccioli dagli stampi e servite immediatamente.




Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger