1.8.18

Hummus z musztardą i dymką (Hummus ai cipollotti)

Ostatnio na moim Instagramie pokazywałam Wam książkę, którą otrzymałam w ramach współpracy z jednym z włoskich wydawnictw. Motto książki brzmi: "Nasze zdrowe jest w naszych rękach i to co jemy ma wpływ na naszą teraźniejszość a zwłaszcza na przyszłość". Wszystkie przepisy w niej zawarte bazują na diecie roślinnej, które mają wspomóc leczenie lub zapobiec chorobom serca. 
Dziś chciałabym podzielić się z Wami pierwszym przepisem z tej książki. Co powiecie na hummus z musztardą i dymką, zmodyfikowaną wersję tradycyjnego hummusu z dodatkiem tahiny. 
Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. Słodki smak dymki idealnie łączy się z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana kompozycja smaków bardzo przypadła nam do gustu i już wiem, że często będę powracała do tego przepisu. Polecam Wam serdecznie :)

****

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta presente nel libro "Cibo per il cuore" redatto in collaborazione con Gruppo MacroOreegano.
Sto parlando in questo caso dell'hummus, una crema a base di ceci, tipica del Medio Oriente ma molto diffusa in tutto il mondo. 
L'hummus che oggi Vorrei proporre è stato arricchito con la senape, la curcuma e i cipollotti. In questo modo otterremo una sfiziosa crema dal sapore molto particolare, alla cui delicatezza garantita  dalla presenza dei ceci, farà da contraltare l'aromatica aggiunta della curcuma, della senape e dell'aglio. Ovviamente non mancherà nemmeno una nota di dolcezza che sarà conferita dai cipollotti. Tutti questi gusti si combineranno tra di loro alla perfezione e faranno decisamente al caso di chi è alla ricerca una crema spalmabile e versatile. A lei si potrà infatti ricorrere per insaporire i panini, i cracker o le verdure. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

400 g ugotowanej ciecierzycy
4-5 cebulek dymek
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
2-3 łyżki wody
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1-2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny  
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

400 g di ceci lessati
4-5 cipollotti
2 spicchi d'aglio
2 cucchiai di senape
2-3 cucchiai di acqua
1/2 cucchiaini di curcuma in polvere
1-2 cucchiai di succo di limone
scorza grattugiata di un limone
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą


****

PREPARAZIONE

Inserite nel bicchiere del mixer i ceci precedentemente sgocciolati e sciacquati. Aggiungete 2-3 cucchiai di acqua, 1-2 cucchiai di succo di limone, 2 cucchiai di senape e 2 spicchi d'aglio. Frullate fino a ottenere una consistenza omogenea e cremosa.





Cebulki dymki obieramy i drobno kroimy.

****

A questo punto mondate e tritate finemente i cipollotti.




Hummus mieszamy z drobno pokrojoną dymką i otartą skórką z cytryny.  
Hummus serwujemy od razu po przygotowaniu.


****

In una ciotolina mescolate l'hummus con i cipollotti e la scorza grattugiata di un limone. 
L'hummus ai cipollotti è pronto per essere gustato.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Super przepis, coś nowego :) fajna odmiana od tradycyjnego hummusu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Bardzo mi miło, że przepis się spodobał. Pozdrawiam ;) Magda

      Usuń
  2. Takiej wersji nie znam, ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie Aniu, bo smakuje rewelacyjnie ;):) pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger