Ostatnio na moim Instagramie pokazywałam Wam książkę, którą otrzymałam w ramach współpracy z jednym z włoskich wydawnictw. Motto książki brzmi: "Nasze zdrowe jest w naszych rękach i to co jemy ma wpływ na naszą teraźniejszość a zwłaszcza na przyszłość". Wszystkie przepisy w niej zawarte bazują na diecie roślinnej, które mają wspomóc leczenie lub zapobiec chorobom serca.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami pierwszym przepisem z tej książki. Co powiecie na hummus z musztardą i dymką, zmodyfikowaną wersję tradycyjnego hummusu z dodatkiem tahiny.
Hummus jest niezwykle aromatyczny, kremowy, znakomity jako dodatek do kanapek, sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków. Słodki smak dymki idealnie łączy się z wyrazistym smakiem musztardy, aromatycznym kurkumy, cytryny i czosnku. Przyznam szczerze, że ta niespotykana kompozycja smaków bardzo przypadła nam do gustu i już wiem, że często będę powracała do tego przepisu. Polecam Wam serdecznie :)
****
Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta presente nel libro "Cibo per il cuore" redatto in collaborazione con Gruppo Macro e Oreegano.
Sto parlando in questo caso dell'hummus, una crema a base di ceci, tipica del Medio Oriente ma molto diffusa in tutto il mondo.
L'hummus che oggi Vorrei proporre è stato arricchito con la senape, la curcuma e i cipollotti. In questo modo otterremo una sfiziosa crema dal sapore molto particolare, alla cui delicatezza garantita dalla presenza dei ceci, farà da contraltare l'aromatica aggiunta della curcuma, della senape e dell'aglio. Ovviamente non mancherà nemmeno una nota di dolcezza che sarà conferita dai cipollotti. Tutti questi gusti si combineranno tra di loro alla perfezione e faranno decisamente al caso di chi è alla ricerca una crema spalmabile e versatile. A lei si potrà infatti ricorrere per insaporire i panini, i cracker o le verdure. Buon appetito :)
SKŁADNIKI
400 g ugotowanej ciecierzycy
4-5 cebulek dymek
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
2-3 łyżki wody
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1-2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z cytryny
sól, pieprz
****
INGREDIENTI
400 g di ceci lessati
4-5 cipollotti
2 spicchi d'aglio
2 cucchiai di senape
2-3 cucchiai di acqua
2-3 cucchiai di acqua
1/2 cucchiaini di curcuma in polvere
1-2 cucchiai di succo di limone
scorza grattugiata di un limone
sale, pepe
PRZYGOTOWANIE
Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
****
PREPARAZIONE
Inserite nel bicchiere del mixer i ceci precedentemente sgocciolati e sciacquati. Aggiungete 2-3 cucchiai di acqua, 1-2 cucchiai di succo di limone, 2 cucchiai di senape e 2 spicchi d'aglio. Frullate fino a ottenere una consistenza omogenea e cremosa.
Cebulki dymki obieramy i drobno kroimy.
****
A questo punto mondate e tritate finemente i cipollotti.
Hummus mieszamy z drobno pokrojoną dymką i otartą skórką z cytryny.
Hummus serwujemy od razu po przygotowaniu.
****
In una ciotolina mescolate l'hummus con i cipollotti e la scorza grattugiata di un limone.
L'hummus ai cipollotti è pronto per essere gustato.
Smacznego! Buon appetito!
Super przepis, coś nowego :) fajna odmiana od tradycyjnego hummusu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i komentarz :) Bardzo mi miło, że przepis się spodobał. Pozdrawiam ;) Magda
UsuńTakiej wersji nie znam, ale zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie Aniu, bo smakuje rewelacyjnie ;):) pozdrawiam :)
Usuń