23.7.18

Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche)

Na poniedziałkowy obiad proponuję Wam szybkie danie makaronowe do przygotowania w niecałe 30 minut: żólto-zielone tagliatelle paglia e fieno z indykiem, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Dodatek ziół prowansalskich i czosnku urozmaica danie, podkreślając smak makaronu i nadając mu wyrazistości oraz charakteru. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować coś wyjątkowego. Polecam Wam serdecznie :) pięknego tygodnia ;):)  


****

Oggi vorrei condividerei con Voi una ricetta che permetterà di ottenere un gustoso piatto a base di pasta in meno di 30 minuti: sto parlando delle tagliatelle paglia e fieno con tacchino, peperoni e cipolla rossa. L'aggiunta di erbe di provenza e aglio arricchirà poi il piatto, conferendo quel carattere deciso che mai non guasta. Si avrà così modo di ottenere qualcosa di speciale, facendo però uso di pochissimi ingredienti. Buon appetito :)





SKŁADNIKI (4 porcje)

300 g makaronu typu tagliatelle paglia e fieno
300 g piersi z indyka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka 
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki 
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz  
oliwa z oliwek
listki świeżej bazylii


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

300 g di tagliatelle paglia e fieno
300 g di filetto di tacchino
1 cipolla rossa
1 peperone rosso
1 peperone giallo
2 spicchi d'aglio
2 cucchiai di farina
2 cucchiaini di erbe di provenza
sale, pepe
olio d'oliva
foglie di basilico fresco




PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę
  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę a paprykę w cienkie paski.
  3. W misce mieszamy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz. Mięso obtaczamy w mące z ziołami.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy indyka do uzyskania złotego koloru. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę oraz listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate il petto di tacchino a dadini.
  2. Tritate la cipolla e l'aglio, poi tagliate i peperoni a listarelle.
  3. In una ciotola mescolate 2 cucchiai di farina, 2 cucchiaini di erbe provenzali, sale e pepe. Infarinate i pezzi di tacchino.
  4. Scaldate una padella con 2-3 cucchiai di olio, unite il petto a dadini e rosolatelo per circa minuti finché non diventa dorato. A questo punto aggiungete la cipolla, l'aglio, i peperoni e alcune foglie di basilico. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete il tutto per circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  5. Nel frattempo cuocete la pasta in abbondante acqua salata.




Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonym indykiem i papryką. Całość dokładnie mieszamy.
Przed podaniem makaron dekorujemy listkami bazylii.


****

Scolate la pasta e versatela nella padella con il tacchino e i peperoni. Mescolate per insaporire la paste. Decorate la pasta con le foglie di basilico.



 Smacznego :) Buon appetito :)

4 komentarze:

  1. Takie dania bardzo lubię :) Pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam to zrobić dzisiaj ale mi nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger