5.7.18

Tarta na francuskim cieście z czereśniami (Torta di sfoglia alle ciliegie)



SKŁADNIKI

200 g czereśni
80 g cukru trzcinowego
30 g mąki  
30 g masła 
200 ml mleka
2o0 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
3 jaja
1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder 


****

INGREDIENTI

200 g di ciliegie
80 g di zucchero di canna
30 g di farina
30 g di burro
200 ml di panna fresca
200 ml di latte
1 confezione di vanillina
3 uova
50 g di zucchero
1 rotolo di pasta sfoglia
zucchero a velo





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie tarty rozpoczynamy od umycia, osuszenia i wydrylowania czereśni.
  2. W misce miksujemy jaja z cukrem. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, mąkę, mleko i śmietanę. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Masę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Ciasto francuskie układamy w formie; masę kremową wylewamy na spód ciasta a wierzch dekorujemy czereśniami, oprószamy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego.
  6. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch tarty nabierze złotego koloru. 
  7. Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la torta iniziate lavando le ciliegie, asciugatele e denocciolatele.
  2. In una ciotola montate le uova con lo zucchero. Aggiungete la vanillina, la farina, la panna e il latte. Per ultimo unite il burro fuso. Montate il tutto fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite la crema e lasciate a riposare per circa 10 minuti.
  3. Imburrate e infarinate - oppure per comodità potete utilizzare solo la carta da forno - uno stampo da crostata di 28 cm di diametro. 
  4. Stendete la pasta sfoglia e adagiatela su fondo e anche sulle pareti dello stampo. Versate all' interno del guscio di pasta sfoglia la crema.
  5. Distribuite le ciliegie e cospargete 2 cucchiaini di zucchero di canna.
  6. Infornate la torta in forno già caldo a 200 gradi per circa 30-40 minuti.
  7. Prima di servire, spolverate la torta con zucchero a velo.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger