13.7.18

Pieczona feta w pomidorach z oliwkami i czerwoną cebulą (Feta al forno con pomodori, olive nere e cipolla rossa)

Dziś zabieram Was w podróż do Grecji, która słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, ale również z przepysznego jedzenia. Z Grecji pochodzi bardzo popularny na całym świecie ser feta, kruchy ser produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego i koziego. Idealny do przygotowania zimnych przekąsek np. sałatki greckiej, sałatki makaronowej z pomidorkami, sałatki ziemniaczanej, makaronu z bakłażanem i suszonymi pomidorami lub sałatki z komosy ryżowej z cukinia i groszkiem
A próbowaliście kiedyś pieczonej fety w całości? Jeżeli nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Pieczona feta z dodatkiem pomidorów, czerwonej cebuli, czarnych oliwek z dużą ilością suszonego oregano i bazylii... miks zapachu, smaku i koloru.
Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się cudowny zapach pieczonych pomidorów i ziół, który roznosi się po całym mieszkaniu i przywołuje na myśl wakacje. Smacznego ;)

****

Oggi Vi porto in un viaggio in Grecia, famosa non solo per i bellissimi paesaggi, ma anche per il suo cibo delizioso. Il formaggio feta, molto popolare in tutto il mondo, proviene proprio dalla Grecia, e viene realizzato con latte di pecora o con una miscela di latte di pecora e capra. Questo formaggio è ideale per preparare piatti freddi come l'insalata greca.
Qualcuno di Voi Ha mai provato la feta al forno? Se la risposta è no, allora non posso che consigliarVi la mia ricetta di oggi. Trattasi della feta al forno con pomodori, cipolla rossa, olive nere e con l’aggiunta di origano secco e basilico ... un vero e proprio mix di aromi, sapori e colori.
Quando si cucinerà al forno, noterete che verrà diffuso un meraviglioso profumo di pomodori e erbe aromatiche, capace di propagarsi in tutta la casa evocando il pensiero delle tanto agognate vacanze. Buon appetito :)




SKŁADNIKI

200 g fety
200 g pulpy pomidorowej
30 g czarnych oliwek
1/2 czerwonej cebuli
świeże listki bazylii
suszone oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek   


****

INGREDIENTI

200 g di feta
200 g di polpa di pomodoro
30 g di olive nere
1/2 di cipolla rossa
foglie di basilico fresco
origano secco
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni.
W międzyczasie oliwki kroimy na ćwiartki, obieramy cebulę, kroimy w piórka.
Małe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Do naczynia wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy oliwki, cebulę, suszone oregano, drobno posiekane listki bazylii; doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.


****

PREPARAZIONE

Per preparare la feta al forno, per prima cosa riscaldate il forno a 180 gradi.
Nel frattempo tagliate le olive nere a quarti, poi sbucciate la cipolla e tagliatela a fettine sottili.
A questo punto prendete una pirofila da forno e oleate leggermente il fondo. Versate la polpa di pomodoro, aggiungete le olive, le fettine di cipolla, le foglie di basilico tritate finemente e l'origano secco; aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.





Na pomidory kładziemy fetę, którą delikatnie smarujemy 1 łyżką oliwy.
Fetę pieczemy ok. 50-55 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.


****

Adagiate la feta sopra i pomodori e conditela con 1 cucchiaio di olio d'oliva.
Cuocete la feta per circa 50-55 minuti. Servite subito dopo la preparazione.





Smacznego :) Buon appetito :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam fetę, a tak przygotowana na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu 😍 przyznam Ci ze pieczona feta smakuje wspaniale a zapach jest rewelacyjny, polecam Ci serdecznie 😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger