13.6.18

Ziemniaczana zapiekanka z cukinią (Parmigiana bianca di zucchine e patate)



SKŁADNIKI

500 g ziemniaków
300 g cukinii
100 g startego parmezanu
2 jajka
2 białka
2 ząbki czosnku
bazylia
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

500 g di patate
300 g di zucchine
100 g di parmigiano reggiano
2 uova
2 albumi
2 spicchi d'aglio
basilico
erba cipollina
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły.
  2. W międzyczasie z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę.
  3. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską. 
  4. Do ziemniaków dodajemy jajka i białka; doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, drobno pokrojony szczypiorek i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy. 
  5. Dno formy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków i startym parmezanie.
  6. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 35-40 minut.
  7. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, dekorując listkami bazylii.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la parmigiana, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 25-30 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire.
  2. Nel frattempo tagliate a fettine sottili le zucchine nel senso della lunghezza.
  3. Quando le patate si saranno raffreddate, pelatele e passatele con uno schiacciapatate.
  4. A questo punto prendete una ciotola e mettetevi le patate. Aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati finemente, le uova e gli albumi. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Infine aggiungete il basilico e l'erba cipollina tritata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  5. Spennellate il fondo di una pirofila con olio d'oliva e sopra disponete alcune fettine di zucchine. Versate la crema di patate fino a formare uno strato. Cospargete una spolverata parmigiano grattugiato e ricominciate con le fettine di zucchine, la crema di patate, il parmigiano grattugiato, fino a esaurire tutti gli ingredienti e terminando con la crema di patate e una spolverata di parmigiano grattugiato.
  6. Infornate la parmigiana in forno preriscaldato a 180°C per 35-40 minuti. 
  7. Servite la parmigiana subito dopo la preparazione, decorando con qualche foglia di basilico.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger