26.6.18

Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi)



SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 średnie bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jaja
150 g ricotty
50 g startego parmezanu lub innego sera
40 g suszonych pomidorów
100 ml mleka
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

1 rotolo di pasta sfoglia rettangolare

2 melanzane medie
1 cipolla
2 spicchi d'aglio
2 uova
150 g di ricotta
50 g di parmigiano grattugiato
40 g di pomodori secchi
100 ml di latte
prezzemolo
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie tarty, rozpoczynamy od umycia bakłażanów i pokrojenia ich na plastry a następnie w kostkę o grubości ok. 1 cm. 
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie bakłażana; doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE

Per preparare la torta salata, iniziate lavando bene le melanzane. Mondate le melanzane e tagliatele a fette, poi a dadini di 1 cm. 
In una padella fate rosolare la cipolla tagliata a dadini e le melanzane con 2-3 cucchiai di olio per circa 5 minuti. Per ultimo aggiungete il prezzemolo tritato finemente.. Aggiustate di sale e pepe, quindi mescolate bene il tutto.





W misce ubijamy jaja z mlekiem i ricottą. Dodajemy starty parmezan,  wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku; doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy podsmażonego bakłażana oraz drobno pokrojone suszone pomidory.

****

In una ciotola montate le uova con la ricotta e il latte. Aggiungete il parmigiano grattugiato e 2 spicchi d'aglio tritati finemente; aggiustate di sale e pepe.

Per ultimo aggiungete le melanzane e i pomodori secchi tritati finemente; mescolate bene il tutto.




Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia; wylewamy masę jajeczną z bakłażanami i suszonymi pomidorami.
Tartę pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo. Sistemate dentro il ripieno di melanzane e uova.
Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 25-35 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Tarty na cieście francuskim smakują genialnie :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Aniu :) to prawda z ciasta francuskiego mozna wyczarowac same pysznosci ;) usciski :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger