15.6.18

Szaszłyki z pulpecikami z kurczaka, grillowaną cukinią i dipem jogurtowo-ziołowym (Spiedini di polpettine di pollo con zucchine grigliate e salsa di yogurt alle erbe aromatiche)

Se avete voglia di un piatto di carne semplice ma allo stesso tempo sfizioso e stuzzicante, questi spiedini faranno certamente al caso Vostro. Gli spiedini sono composti con delle gustose polpettine di pollo, intervallate da dalle fettine di zucchine grigliate. Per apprezzarne al meglio il sapore, saranno poi accompagnate da una leggera salsa di yogurt alle erbe aromatiche. Buon appetito;):)

****

Zapraszam Was na przekąskę, idealną na letni obiad. Pieczone pulpeciki z kurczaka zaserwowane w formie szaszłyków z grillowaną cukinią i aromatycznym dipem jogurtowo-ziołowym. Smacznego ;):)




INGREDIENTI

300 g di polpettine di pollo "Amica Natura-Alcass"*
2 zucchine
sale, pepe

Salsa di yogurt alle erbe aromatiche
250 g di yogurt greco
succo di mezzo limone
un mazzetto di erba cipollina
un mazzetto di aneto
alcune foglie di menta fresca
1 spicchio d'aglio
sale, pepe

La ricetta è stata realizzata in collaborazione con "Amica Natura - Alcass"


****

SKŁADNIKI

2 cukinie
sól, pieprz  

Pulpeciki
500 g drobiowego mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
50 g czerstwej bułki
100 ml mleka
2-3 łyżki bułki tartej  
oliwa z oliwek
sól, pieprz 

Dip jogurtowo-ziołowy
250 g jogurtu greckiego
sok z połówki cytryny 
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
kilka listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
sól, pieprz




PREPARAZIONE

Polpettine

Oliate leggermente una pirofila da forno e posatevi le polpettine ancora surgelate. Aggiungete un filo d'olio e infornate in forno preriscaldato a 200°C per circa 15 minuti.

Salsa di yogurt alle erbe aromatiche

Per preparare la salsa versate, lo yogurt greco in una ciotola. Aggiungete quindi le erbe aromatiche (aneto, erba cipollina e menta) tritate finemente con un spicchio d'aglio. Per ultimo unite il succo di mezzo limone e aggiustate di sale e pepe. Mescolate per amalgamare e insaporire tutti gli ingredienti. Coprite la salsa e lasciatela a raffreddare per circa 1 ora.

Zucchine grigliate

Lavate bene le zucchine, asciugatele e privatele delle loro estremità. Utilizzando un pelaverdure, tagliate le zucchine a strisce sottili e allungate.
A questo punto grigliate le zucchine su di una piastra o di una padella antiaderente.

Spiedini

A questo punto potete comporre gli spiedini. Infilzate due strisce di zucchine, una polpettina di pollo, poi di nuovo le strisce di zucchine e una polpettina, fino a riempire lo spiedo.
Ponete gli spiedini su un piatto di portata, e accompagnateli con la salsa di yogurt alle erbe aromatiche.


****

PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. 
Pulpeciki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem, delikatnie spłaszczamy widelcem, aby równomiernie się upiekły. Pulpeciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut.

Dip jogurtowo-ziolowy

Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany sok z połówki cytryny, ząbek czosnku i zioła (szczypiorek, koperek, listki mięty); doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Cukinia

Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Z cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę.
Plasterki cukinii oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu).

Szaszłyki

Po przygotowaniu wszystkich składników, możemy rozpocząć komponowanie szaszłyków. Na patyczki nadziewamy na przemian plasterki cukinii i pulpeciki aż do ukończenia składników. Szaszłyki serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowo-ziołowym.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie szaszłyki. Muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolino, bardzo Ci dziękuję :) polecam serdecznie ;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja obłędnie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger