5.6.18

Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi)



SKŁADNIKI (4 porcje)

200 g ziaren orkiszu lub ry
żu orkiszowego*
400 g szparagów
30 g masła 
2 marchewki
2 szalotki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
500 - 750 ml wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


* Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam ryżu orkiszowego, który przyrządza się szybciej, ok. 20 minut.


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

200 g di farro

400 g di asparagi
30 g di burro
2 carote
2 scalogni
2 gambe di sedano
2 spicchi d'aglio
500 - 750 ml di brodo vegetale
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Ze szparagów usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostkę.
  2. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Na patelnię wrzucamy ryż orkiszowy i łodygi szparagów; doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy 1 chochlą gorącego wywaru warzywnego. Wywar wlewamy stopniowo, chochla po chochli, mieszając od czasu do czasu. Danie gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.
  4. Przygotowany orkisz dekorujemy główkami szparagów i podajemy od razu po przygotowaniu.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate i gambi degli asparagi a tocchetti. Lessate le punte degli asparagi in acqua salata (circa 1 minuto). 
  2. In una padella scaldate il burro con 3 cucchiai di olio di oliva. Aggiungete gli scalogni, le gambe di sedano e le carote tagliate a dadini. Per ultimo unite 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 5 minuti. 
  3. A questo punto aggiungete il farro, i gambi di asparagi e un mestolo di brodo caldo; aggiustate di sale e pepe. Cuocete il farro per circa 18-20 minuti, aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro.
  4. Guarnite il farro con le punte di asparagi tenute da parte e servite caldo.

Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger