22.6.18

Bruschette na 4 sposoby (Bruschette: 4 ricette per l'estate)

Zapraszam Was na typową włoską przekąskę, bez której prawdę powiedziawszy nie wyobrażam sobie letnich popołudniowych weekendów. 
Przygotowałam letnie bruschette na 4 sposoby: z ziołowym serkiem, pomidorkami i bazylią; cytrynowym serkiem z wędzonym łososiem, koperkiem i kaparami; czosnkowym serkiem, groszkiem i miętą i nasza ulubiona wersja z kozim serkiem i grillowaną cukinią.
Lampka schłodzonego wina, półmisek bruschette i możemy poczuć się jak na wakacjach ;) polecam Wam serdecznie i życzę smacznego :)


****

Oggi voglio proporVi un tipico spuntino italiano che sarà particolarmente apprezzato nei pomeriggi dei weekend estivi.
Trattasi nello specifico delle bruschette che per l’occasione ho realizzato in 4 diverse varianti: con la crema di ricotta, erbe di provenza, pomodorini e basilico, con la crema di ricotta, salmone affumicato, aneto e capperi, con la crema di ricotta, piselli e menta, ed infine con la crema di formaggio di capra e zucchine grigliate.
Accompagnate poi con buon bicchieri di vino, le bruschette contribuiranno a farci già sentire in vacanza. Non posso quindi che consigliarVele di cuore, e nell’occasione buon appetito ;):)




SKŁADNIKI

2 bagietki
oliwa extravergine d'oliva
sól, pieprz  

BRUSCHETTE Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ
200 g ricotty
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
listki bazylii
ocet balsamiczny

BRUSCHETTE WĘDZONYM ŁOSOSIEM
200 g ricotty
50 g wędzonego łososia
2-3 łyżki kaparów
koperek
1 cytryna

BRUSCHETTE Z GROSZKIEM I MIETĄ
200 g ricotty
100 g świeżego lub mrożonego groszku
1 ząbek czosnku
listki mięty 

BRUSCHETTE Z CUKINIĄ
200 g serka koziego
2 cukinie
1 ząbek czosnku


****

SKŁADNIKI

2 baguette

olio extravergine d'oliva
sale, pepe  

BRUSCHETTE CON POMODORINI E BASILICO
200 g di ricotta
200 g di pomodorini
2 cucchiaini di erbe di provenza
1 spicchio d'aglio
foglie di basilico
aceto balsamico

BRUSCHETTE CON SALMONE AFFUMICATO

200 g di ricotta
50 g di salmone affumicato
2-3 di capperi
aneto fresco
1 limone

BRUSCHETTE CON PISELLI E MENTA
200 g di ricotta
100 g di piselli
1 spicchio d'aglio
foglie di menta

BRUSCHETTE CON ZUCCHINE
200 g di formaggio di capra
2 zucchine
1 spicchio d'aglio





BRUSCHETTE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM


Bagietki kroimy na plasterki, smarujemy oliwą. Opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 3-5 minut.
W miseczce mieszamy ricottę z drobno posiekanym koperkiem i otartą skórką z cytryny;  doprawiamy solą i pieprzem. 
Łososia kroimy na cienkie plasterki.
Kromki bagietki smarujemy serkiem, dekorujemy plasterkami łososia, koperkiem i 2-3 kaparami. 

****

BRUSCHETTE CON SALMONE AFFUMICATO

Tagliate la baguette a fettine, oliatele leggermente e infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 3-5 minuti.
In una ciotola mescolate la ricotta con l'aneto tritato finemente e la scorza grattugiata di un limone; aggiustate di sale e pepe.
Tagliate il salmone a fettine sottili.
Spalmante le fettine di baguette con crema di ricotta, decorate con le fettine di salmone, l'aneto e 2-3 capperi.




BRUSCHETTE Z POMIDORKAMI


Bagietki kroimy na plasterki, smarujemy oliwą. Opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 3-5 minut.
W miseczce mieszamy ricottę z ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. 
Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Kromki bagietki smarujemy serkiem, dekorujemy pomidorkami i listkami bazylii. 
Bruschette przed podaniem polewamy kilkoma kroplami octu balsamicznego.

****

BRUSCHETTE CON POMODORINI

Tagliate la baguette a fettine, oliatele leggermente e infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 3-5 minuti.
In una ciotola mescolate la ricotta con le erbe di provenza e un spicchio d'aglio tritato finemente; aggiustate di sale e pepe.
Tagliate i pomodorini in quarti.
Spalmante le fettine di baguette con crema di ricotta, decorate con pomodorini e alcune foglie di basilico.
Prima di servire condite con qualche goccia di aceto balsamico.




BRUSCHETTE Z GROSZKIEM

Bagietki kroimy na plasterki, smarujemy oliwą. Opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 3-5 minut.
Groszek gotujemy do miękkości.
W miseczce mieszamy ricottę z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, drobno pokrojonymi listkami mięty;  doprawiamy solą i pieprzem. 
Kromki bagietki smarujemy serkiem, dekorujemy groszkiem i listkami mięty. 

****

BRUSCHETTE CON PISELLI

Tagliate la baguette a fettine, oliatele leggermente e infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 3-5 minuti.
Cuocete i piselli al dente.
In una ciotola mescolate la ricotta con 1 spicchio d'aglio tritato finemente insieme con alcune foglie di menta; aggiustate di sale e pepe.
Spalmante le fettine di baguette con crema di ricotta, decorate con i piselli e alcune foglie di menta.




BRUSCHETTE Z CUKINIĄ


Bagietki kroimy na plasterki, smarujemy oliwą. Opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 3-5 minut.
cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Plasterki cukinii oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni grillowej (bez użycia tłuszczu).
W miseczce mieszamy serek kozi z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku;  doprawiamy solą i pieprzem. 
Kromki bagietki smarujemy serkiem, dekorujemy plasterkami cukinii. 

****

BRUSCHETTE CON ZUCCHINE

Tagliate la baguette a fettine, oliatele leggermente e infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 3-5 minuti.
Tagliate le zucchine a strisce sottili e allungate. Grigliatele su di una piastra o di una padella antiaderente.
In una ciotola mescolate il formaggio di capra con 1 spicchio d'aglio tritato finemente; aggiustate di sale e pepe.
Spalmante le fettine di baguette con crema di formaggio, decorate con le fettine di zucchine grigliate. 



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Wszystkie wersje mega pyszne :) Cudnie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Aniu, dziękuję Ci za wszystkie Twoje serdeczne słowa 😍😍😍 uściski 😘

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają i na pewno wspaniale smakują! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger