7.6.18

Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure)

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue una dieta vegetariana o vegana. 
L'ingrediente principale della ricetta è rappresentato dalle cotolette di soia, servite con dell'insalata fresca, pomodorini, olive nere, cipolla rossa, mais e avocado. L'insalata è poi aromatizzata con della vinaigrette alle erbe a cui sarà aggiunto un mix di aromi e profumi. 
Un piatto decisamente perfetto per l'estate, specie se accompagnato con del buon pane tostato. Buon appetito ;):)


****

Co powiecie na sałatkę z domowym kotletem sojowym? Świeży miks sałat, kolorowe pomidorki, awokado, plasterki czerwonej cebuli, czarne oliwki, kukurydza a do tego aromatyczny sos ziołowy i chrupiące kromki pieczywa. 
Lekka i świeża sałatka, pełna koloru i smaku, w sam raz na letnie upały. Polecam Wam serdecznie ;):)




INGREDIENTI (4 porzioni)

4 cotolette di soia Amica Natura*
500 g di insalata mista
200 g di pomodorini rossi
200 g di pomodorini gialli
100 g di mais
50 g di olive nere
1 cipolla rossa
1 avocado

Vinaigrette alle erbe
4 cucchiai di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaio di aceto balsamico
1 cucchiaio di erbe di provenza
1 limone
sale, pepe

La ricetta è stata realizzata in collaborazione con "Amica Natura Alcass"


****

SKŁADNIKI (4 porcje)

Kotlety sojowe
200 g soji
1 ziemniak
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
bułka tarta 
oliwa z oliwek
sól, pieprz  

Sałatka
500 g mieszanki sałat
200 g żółtych pomidorków
200 g czerwonych pomidorków
100 g kukurydzy
50 g czarnych oliwek
1 czerwona cebula
1 awokado

Sos ziołowy
4 łyżki oliwy extravergine d'oliva
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 cytryna
sól, pieprz





PREPARAZIONE

Cotolette di soia

  1. Ponete le cotolette ancora surgelate in una padella antiaderente ben calda in cui avrete versate un filo d'olio. Cuoceteli a fuoco medio per circa 6-7 minuti, girandole a metà cottura.
  2. A seconda delle preferenze si potrà preparare le cotolette anche al forno. In questo caso ponetele su di una teglia coperta con della carta da forno, precedentemente unta con un filo d'olio. Cuocetele nel forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti, girando il prodotto a metà cottura.
Vinaigrette alle erbe

In una ciotolina mescolate 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 1 cucchiai di aceto balsamico, il succo di un limone e 1 cucchiaio di erbe di provenza. Dopo aver aggiustato di sale e di pepe, coprite e lasciate riposare per circa 15 minuti.

Insalata
  1. Lavate bene l'insalata e i pomodorini. Dopo aver asciugato i pomodorini, tagliateli a metà e fate altrettanto con le olive nere. 
  2. Lavate e asciugate l'avocado; dividetelo poi a metà e rimuovetene il nocciolo. Pelate l'avocado con l’aiuto di un coltello, poi tagliatelo a fettine.
  3. Infine sbucciate, lavate e tagliate la cipolla rossa a fettine sottili. 
  4. A questo punto prendete un'insalatiera in cui metterete l'insalata, i pomodorini, le olive, il mais e le fettine di cipolla e avocado. Per ultimo unite le cotolette di soia tagliate a strisce e condite l'insalata con la salsa precedentemente preparata. L'insalata con cotolette di soia e verdure va consumata subito dopo la preparazione.




PRZYGOTOWANIE

Kotlety sojowe

  1. Soję moczymy ok. 24 godzin w misce z zimną wodą, następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godziny.
  2. Ugotowaną soję blendujemy z ugotowanym ziemniakiem i 1 ząbkiem czosnku na gładką masę; doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej. Z powstałej masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej, spłaszczamy i nadajemy im kształt kotletów. 
  3. Kotlety smażymy na oliwie kilka minut do uzyskania złotego koloru.

Sos ziołowy

W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym i sokiem z cytryny; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut.

Sałatka

  1. Czerwone i żółte pomidorki myjemy i osuszamy. Oliwki  i pomidorki przekrawamy na pół. 
  2. Awokado dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy pionowo wzdłuż na dwie części. Awokado obieramy, usuwamy pestkę a miąższ kroimy na plasterki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  4. Po przygotowaniu wszystkich składników zaczynamy układać sałatkę. Na talerzu układamy mieszankę sałat, pomidorki, oliwki, cebulę, kukurydzę i awokado. Na wierzchu układamy kotlet sojowy pokrojony na plasterki. Przed podaniem sałatkę skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger