6.6.18

Kokosowa jaglanka z mango (Miglio dolce al cocco e mango)

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami naszym ulubionym przepisem na jaglankę, którą często przygotowuję w sezonie wiosenno-letnim, gdy za oknem słońce a my już marzymy o wakacjach. 
Jaglanka na mleku kokosowym z dodatkiem mango i wiórek kokosowych jest idealna na śniadanie dla dużych i małych łakomczuchów ;) zwłaszcza dla osób z alergiami pokarmowymi, nie zawiera glutenu i laktozy. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego ;):) 


****

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta per una colazione sana, nutriente e golosa. Quella qui proposta è una soluzione ideale per le persone affette da intolleranze alimentari, in quanto priva di lattosio e di glutine. 
L'ingrediente principale è il miglio cotto nel latte di cocco, arricchito con dei pezzetti di mango, delle scaglie di cocco e con l'aggiunta di un po' di miele. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI (4 porcje)

200 g kaszy jaglanej
200 ml wody
300 ml mleka kokosowego
szczypta soli
2 łyżki miodu
2 łyżki wiórek kokosowych
1 mango

****

INGREDIENTI (4 porzioni)

200 g di miglio
200 ml di acqua
300 ml di latte di cocco
un pizzico di sale
2 cucchiai di miele
2 cucchiai di farina di cocco
1 mango




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie jaglanki rozpoczynamy od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy kaszę oraz szczyptę soli. Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka.
  3. Ugotowaną kaszę przekładamy do 4 miseczek. Dodajemy kawałki mango, posypujemy wiórkami kokosowymi, dosładzamy miodem. 
****

PREPARAZIONE
  1. Sciacquate il miglio sotto l'acqua corrente.
  2. In una pentola portate a bollore il latte con l'acqua. Aggiungete il miglio e un pizzico di sale. Cucinate il miglio per circa 15-20 minuti finché non assorbe tutto il liquido. 
  3. Dividete il miglio in 4 ciotoline. Sbucciate il mango e tagliato a dadini, quindi distribuitelo nelle ciotoline. Cospargete la farina di cocco. A piacere aggiungete 1-2 cucchiai di miele.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne połączenie :) Takiej egzotycznej jaglanki jeszcze nie jadłam ale wiem, że musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie :) Nie ma nic lepszego niż soczyste mango z kokosem! No i jaglanka to moja ukochana kasza :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger