14.5.18

Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna)

Sernik na zimno jest chyba jednym z najbardziej popularnych letnich deserów, który nigdy się nie znudzi. Dziś w wersji dwu kolorowej różowo-białej i dwu smakowej truskawkowo-śmietankowej ;)
Sernik jest niezwykle kremowy, delikatny i aksamitny w smaku a to wszystko poprzez dodanie ricotty i śmietany kremówki. Deser wprost rozpływa się w ustach. Polecam szczególnie na zbliżający się Dzień Mamy  :)


****

La cheesecake fredda è un dolce fresco e goloso, un classico tra i dolci estivi. Oggi Vi vorrei proporre una versione a due gusti: fragole e panna. 
La torta si compone infatti di un strato di golosa crema con panna e ricotta, e uno strato a base di delicata crema di fragole, ricotta e panna. La cheesecake è una vera e propria delizia che sarà in grado di sorprendere sia la vista che il palato ;)




SKŁADNIKI

Warstwa śmietanowa
200 g ricotty
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml śmietany kremówki
4 g żelatyny w listkach

Warstwa truskawkowa
350 g truskawek
200 g ricotty
50 g cukru
8 g żelatyny w listkach
100 ml śmietany kremówki

Dekoracja
100 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru 
truskawki


****

INGREDIENTI

Strato di panna
200 g di ricotta
50 g di zucchero
2 cucchiaini di zucchero vanigliato
100 ml di panna fresca
4 g di gelatina in fogli

Strato di fragole
350 g di fragole
200 g di ricotta
50 g di zucchero
8 g di gelatina in fogli
100 ml di panna fresca

Decorazione
100 ml di panna fresca
2 cucchiaini di zucchero a velo
fragole





PRZYGOTOWANIE


Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Warstwa śmietanowa
  1. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut.
  2. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia.
  3. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do podgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ricottę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym.
  5. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy.
  6. Tort schładzamy ok. 1 godziny.
Warstwa truskawkowa
  1. Blendujemy truskawki na gładki mus.
  2. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut.
  3. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia.
  4. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do podgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ricottę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym.
  6. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy.
  7. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin.
Dekoracja
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
  2. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą bitej śmietany

****

PREPARAZIONE

Foderate con della carta da forno una teglia di circa 20 cm di diametro.

Strato di panna
  1. Ammollate la gelatina in acqua fredda per circa 5 minuti.
  2. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. 
  3. Scolate e strizzate la gelatina e unitela alla panna, mescolando fino a scioglierla. Lasciate intiepidire.
  4. In una ciotola montate la ricotta con lo zucchero, lo zucchero vanigliato e la panna.
  5. Versate il composto sullo stampo, livellando la superficie.
  6. Fate raffreddare la torta in frigorifero per circa 1 ora.
Strato di fragole
  1. Frullate le fragole fino a ottenere un composto omogeneo.
  2. Ammollate la gelatina in acqua fredda per circa 5 minuti.
  3. In una casseruola fate scaldare la panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. 
  4. Scolate e strizzate la gelatina e unitela alla panna, mescolando fino a scioglierla. Lasciate intiepidire.
  5. In una ciotola montate la ricotta con lo zucchero, le fragole e la panna.
  6. Versate il composto sullo strato di panna, livellando la superficie.
  7. Fate raffreddare la torta in frigorifero per circa 6-7 ore.
Decorazione
  1. Montate la panna con lo zucchero a velo fino a quando non sarà compatta.
  2. Spalmate la superficie della torta con uno strato di panna, quindi decorate la torta con le fragole e con il resto della panna montata.





Smacznego! Buon appetito! 

Viva Ricotta! edycja V

4 komentarze:

  1. Wow jaki piękny ten serniczek <3 od razu kojarzy się z latem, cudowny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje już na sam widok, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger