9.5.18

Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta)



SKŁADNIKI

300 g ugotowanej komosy ryżowej
150 g groszku
150 g fety
2 cukinie
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3-4 gałązki natki pietruszki
10 listków bazyli
10 listków mięty
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

300 g di quinoa cotta
150 g di piselli
150 g di feta
2 zucchine
2 scalogni
2 spicchi d'aglio
3-4 rametti di prezzemolo
10 foglie di menta
10 foglie di basilico
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy groszek oraz cukinię pokrojoną w plasterki; doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut.


****

PREPARAZIONE

In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete 2 scalogni tagliati a fettine e le zucchine tagliate a rondelle; aggiustate di sale e pepe. Mescolate il tutto e rosolate per circa 5 minuti.



W miseczce mieszamy 3-4 łyżki oliwy extravergine d'oliva, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, pokrojone drobno zioła: natkę pietruszki, bazylię oraz miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut do przegryzienia się smaków. 
Ugotowaną komosę łączymy z podsmażoną cukinią, groszkiem i pokruszoną fetą. Całość polewamy aromatyczną oliwą.


****

In una ciotola mescolate 3-4 cucchiai di olio extravergine d'oliva, 2 spicchi d'aglio tritati finemente e le erbe aromatiche (prezzemolo, menta, basilico) tritate finemente. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate il tutto a riposare per circa 30 minuti.
In una ciotola versate la quinoa, le zucchine con i piselli e la feta sbriciolata. Per ultimo aggiungete l'olio aromatizzato. Amalgamate bene il tutto e servite.




Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger