28.5.18

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (Crumble di fragole e rabarbaro)

Owoce pod kruszonką to deser, do którego chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Uwielbiam go za prostotę, szybkość w przygotowaniu i ten cudowny, słodki zapach, który unosi się w domu przez wiele godzin po jego upieczeniu.
Dziś rabarbar i truskawki, słodko-kwaśny smak, który idealnie łączy się z maślaną kruszonką. Polecam serdecznie ;):)

****

Ed ecco a Voi uno dei dolci di più facile realizzazione che non può proprio mancare sulla nostra tavola durante il periodo primaverile. Parliamo in questo caso del crumble, in altre parole il dolce dove la frutta viene ricoperta da uno strato di pasta frolla sbriciolata. Buon appetito ;):)




SKŁADNIKI (4 porcje)

200 g rabarbaru
200 g truskawek
120 g mąki pszennej  
80 g masła
40 g cukru trzcinowego


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

200 g di rabarbaro
200 g di fragole
120 g di farina
80 g di burro
40 g di zucchero di canna





PRZYGOTOWANIE
  1. Truskawki kroimy na ćwiartki.
  2. Łodygi rabarbaru kroimy na plasterki. Dusimy w garnuszku z dodatkiem 1 łyżki masła i 1 łyżki cukru ok. 5 minut.
  3. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę pszenną i cukier trzcinowy, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Całość wyrabiamy, aż powstanie kruszonka.
  4. Przygotowujemy 4 małe naczynia żaroodporne. Na dno foremek wykładamy podduszony rabarbar, truskawki i kruszonkę. Wierzch posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
  5. Crumble pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
****


PREPARAZIONE
  1. Tagliate le fragole a pezzetti.
  2. Lavare il rabarbaro, asciugatelo e tagliatelo a tocchetti. Mettetelo in una pentola con 1 cucchiaio di burro e 1 cucchiaio di zucchero. Fate cuocere per circa 5 minuti. 
  3. Per preparare il crumble lavorate la farina con lo zucchero di canna e il burro freddo tagliato a pezzetti.
  4. A questo punto prendete 4 stampini da forno. Versate il rabarbaro, le fragole e per ultimo l'impasto. Cospargete il crumble con 1 cucchiaio di zucchero di canna.
  5. Il crumble andra' cotto per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger