7.5.18

Puszyste muffiny z mango i jogurtem, bez masła (Muffin allo yogurt e mango, senza burro)

Witam Was w poniedziałek :) Co powiecie na rozpoczęcie tygodnia pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na puszyste muffiny z jogurtem i mango, niezwykle lekkie, aromatyczne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknego tygodnia Wam życzę ;):)

****

Buongiorno a Tutti :) Iniziamo la settimana con dei golosi muffin allo yogurt e mango, un dolcetto da realizzare in poco tempo, che delizierà il palato di tutta la famiglia. Buon lunedì e inizio di settimana ;):)




SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)

250 g mango
200 g jogurtu naturalnego
150 g mąki pszennej  
50 g cukru trzcinowego
16 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jaja
**** 

INGREDIENTI (ca. 12 pezzi)

250 g di mango
200 g di yogurt bianco naturale
150 g di farina
50 g di zucchero di canna
16 g di lievito vanigliato per dolci
2 cucchiaini di zucchero vanigliato
2 uova




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę. 
  3. Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
  4. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny.
  5. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Przed podaniem babeczki dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą oraz oprószamy wiórkami kokosowymi.

****

PREPARAZIONE
  1. Preparate due ciotole. Nella prima ciotola setacciate la farina con il lievito per dolci.
  2. In un'altra ciotola montate le uova con lo zucchero di canna e lo zucchero vanigliato. Successivamente aggiungete lo yogurt bianco, mescolando bene. Nella ciotola con le uova e lo yogurt versate la farina.
  3. Per ultimo aggiungete il mango tagliato a dadini. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  4. Riempite con l'impasto gli stampi per i muffin. 
  5. Infornate i muffin in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti. Una volta cotti, lasciate i muffin a raffreddare . 
  6. Prima di servire cospargete la superficie con zucchero a velo.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger