29.5.18

Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym (Salmone al forno con asparagi e salsa alla senape e miele)



SKŁADNIKI

500 g filetu z łososia 
400 g zielonych szparagów
1 cytryna
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

Sos miodowo-musztardowy
3 łyżki musztardy 
1 łyżka miodu
250 ml śmietany 30%
szczypta kurkumy
oliwa z oliwek
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI 

500 g di filetto di salmone
400 g di asparagi verdi
1 limone
sale, pepe
olio d'oliva

Salsa alla senape e miele
3 cucchiai di senape 
1 cucchiaio di miele
250 ml di panna fresca
un pizzico di curcuma
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Rybę układamy na natłuszczonej formie skórką do dołu. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
  3. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
  4. Śmietanę roztrzepujemy z musztardą i miodem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Sos gotujemy do zagęszczenia ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając.
  5. Upieczonego łososia podajemy ze szparagami i sosem miodowo-musztardowym. 

****

PREPARAZIONE
  1. Bagnate i filetti di salmone con succo di limone. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate riposare per circa 30 minuti.
  2. Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di salmone con la pelle rivolta verso il basso, a contatto con la pirofila. Infornate per circa 15-20 minuti in forno preriscaldato a 175 gradi.
  3. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti.
  4. A questo punto mescolate la panna, la senape e il miele. Aggiustate di sale, pepe e un pizzico di curcuma. Lasciate cuocere per 3-4 minuti finché la salsa si sarà addensata.
  5. Servite il salmone con gli asparagi e la salsa di miele e senape.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger