2.5.18

Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini)



SKŁADNIKI

400 g makaronu typu farfalle
200 g tuńczyka w sosie własnym 
100 g pomidorków 
3 dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów 
oliwa z oliwek  
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

400 g di farfalle
200 g di tonno al naturale in scatola
100 g di pomodorini
3 cipollotti
2 spicchi d'aglio
2 cucchiai di capperi 
olio d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy al dente.
  2. W międzyczasie dymkę kroimy na plasterki, pomidorki na połówki a tuńczyka na kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek; podsmażamy dymkę oraz drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Po ok. 2-3 minutach dodajemy kapary, pomidorki i tuńczyka. Doprawiamy solą i pieprzem. Kontynuujemy smażenie kolejne 2-3 minuty.
  3. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z pomidorkami i tuńczykiem. Całość dokładnie mieszamy. Makaron serwujemy od razu po przygotowaniu.


****

PREPARAZIONE
  1. Iniziate mettendo sul fuoco l'acqua per bollire la pasta. Quando sarà a bollore, salate a piacere e mettete a cuocere le farfalle. 
  2. Nel frattempo tagliate i pomodorini a metà, i cipollotti a rondelle e il tonno a pezzetti. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate i cipollotti e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Dopo 2-3 minuti aggiungete i pomodorini, i capperi e il tonno. Aggiustate di sale e pepe. Continuate la cottura per circa 2-3 minuti.
  3. Scolate la pasta e versatela nella padella con i pomodorini e il tonno. Mescolate per insaporire la pasta e servitela immediatamente.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. super przepis, łatwy i zdrowy w sam raz dla takich antytalentów kulinarnych jak ja ;) ale poważnie na taki przepis tuńczyk princes będzie najlepszy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) następnym razem wykorzystam tuńczyk princes do przygotowania tego dania ;) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger