22.5.18

Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche)

Kruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty.  Ciasteczka są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a ich pieczenie może stanowić wspaniałą zabawę dla naszych małych pociech. Polecam serdecznie, smacznego ;):)

****

I biscotti con confettura di albicocche sono piccoli dolcini di pasta frolla a base di tuorli sodi. I biscotti sono ideali da gustare a colazione, a merenda o in ogni momento della giornata. Provate a farli in casa, buon appetito ;):)




SKŁADNIKI (na ok. 40 ciasteczek)

100 g mąki pszennej 
100 g masła  
50 g mąki ziemniaczanej 
50 g cukru pudru
3 ugotowane żółtka
1 cytryna
szczypta soli
5 łyżek konfitury morelowej


****

INGREDIENTI (per ca. 40 biscotti)

100 g di farina
100 g di burro
50 g di fecola di patate
50 g di zucchero a velo
3 tuorli sodi
1 limone
un pizzico di sale
5 cucchiai di confettura di albicocche





PRZYGOTOWANIE 
  1. W mikserze miksujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier  puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kruszonki, dodajemy 3 ugotowane żółtka, otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. 
  2. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. 
  3. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. 
  4. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdego ciastka robimy dziurkę. Ważne tylko, żeby nie robić dziurki do samego końca.
  5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut do uzyskania złotego koloru.
  6. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Konfiturę podgrzewamy na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny, przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciasteczka napełniamy konfiturą i odstawiamy do wystygnięcia.

****

PREPARAZIONE
  1. Inserite nel mixer la farina, la fecola di patate, lo zucchero a velo, il burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete 3 tuorli sodi, la scorza grattugiata di un limone e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. 
  2. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora.
  3. A questo punto iniziate a formare i bocconcini, che poi andrete ad appiattire.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno e premeteli al centro con un dito, formando un incavo.
  5. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10-15 minuti. 
  6. Sfornate i biscotti e lasciateli raffreddare.
  7. Scaldate la confettura con 1 cucchiaio di succo di limone e versatela in una tasca da pasticciere. Spremete la confettura nell'incavo dei biscotti. Lasciate asciugare la confettura e servite.



Smacznego! Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger