26.5.18

Ciasto z rabarbarem i ricottą (Torta al rabarbaro e ricotta)

Witam Was w sobotę ;) Dzisiaj zapraszam Was na smakowite ciasto z rabarbarem, które smakowicie umila wiosenne popołudnia. Posypane cukrem pudrem, udekorowane płatkami migdałowymi, szybkie i proste w przygotowaniu a dzięki dodatkowi ricotty, nie tylko puszyste, ale również wilgotne i delikatne. Polecam Wam serdecznie i życzę pięknego weekendu :)

****

Buon sabato a Tutti! Iniziamo il weekend con un delizioso dolce, che appena sfornato invaderà con un buon profumo tutta la casa. Trattasi di una torta di semplice e veloce preparazione. La torta viene realizzata con dei pezzetti di rabarbaro, mandorle a lamelle e ricotta; sarà proprio quest'ultimo ingrediente a conferire morbidezza e delicatezza all'impasto. Buon fine settimana :)




SKŁADNIKI

320 g mąki pszennej  
300 g rabarbaru 
200 g ricotty
150 g masła
150 g cukru trzcinowego
8 g proszku do pieczenia
200 ml mleka
1 laska wanilii
2 jaja
szczypta soli
płatki migdałowe

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.


****

INGREDIENTI

320 g di farina
300 g di rabarbaro
200 g di ricotta
150 g di burro
150 g di zucchero di canna
8 g di lievito per dolci
200 ml di latte
1 bacca di vaniglia
2 uova
un pizzico di sale
mandorle a lamelle

Tutti gli ingredienti dell'impasto devono essere a temperatura ambiente.





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od umycia i osuszenia rabarbaru. Łodygi rabarbaru kroimy na plasterki, następnie mieszamy z 2 łyżkami mąki.
  2. Szykujemy 2 miski. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli.
  3. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, jaja, ricottę i ziarna z laski wanilii.
  4. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy 200 g rabarbaru (resztę odstawiamy do dekoracji). Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.
  5. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Ciasto dekorujemy pozostałym rabarbarem i płatkami migdałowymi; oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
  7. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la torta iniziate a pulire il rabarbaro. Lavare il rabarbaro, asciugatelo e tagliatelo a tocchetti. Spolverate il rabarbaro con 2 cucchiai di farina.
  2. A questo punto preparate 2 ciotole. In una ciotola mescolate la farina, lo zucchero di canna, il lievito e un pizzico di sale.
  3. In un'altra ciotola montate il latte, il burro fuso, le uova, la ricotta e i semi di una bacca di vaniglia.
  4. Versate il composto di uova e ricotta sulla farina e lavorate rapidamente. Per ultimo aggiungete 200 g di rabarbaro (tenete da parte il resto del rabarbaro). Amalgamate bene il tutto.
  5. Foderate con della carta da forno una teglia di circa 24 cm di diametro. Versate l'impasto nella tortiera e livellate la superficie con un cucchiaio.
  6. Decorate la torta con del rabarbaro rimasto, delle mandorle a lamelle e cospargete 2 cucchiai di zucchero di canna.
  7. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 60 minuti.







Smacznego! Buon appetito!

Viva Ricotta! edycja V

2 komentarze:

  1. To ciasto wygląda na jeden wielki zakalec ��
    Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ciasto na pewno nie jest zakalcem, zostało zjedzone przez rodzinę, wszystkim bardzo smakowało i jeszcze nikt sie nie pochorował ;) dodatek ricotty powoduje, że ciasto jest lżejsze i wilgotne a rabarbar miałam zielony, może stad ten wygląd ;) pozdrawiam :) Magda

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger