22.5.18

Burger ze szpinakiem i bazyliową salsą z awokado (Burger Veg agli spinaci con salsa di avocado e basilico)

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue la dieta vegetariana o vegana, e cerca allo stesso tempo una valida alternativa ai classici piatti a base di carne. 
Per costoro la mia proposta non possono che essere i burger agli spinaci, preparazione ottenuta solo con ingredienti genuini, a basso contenuto di grassi saturi e ad alto contenuto di proteine vegetali.
Per esaltarne ulteriormente il gusto, sarà sufficiente accompagnarli con una salsa a base di avocado e basilico. Buon appetito :)

****

Zapraszam Was na danie pełne koloru, aromatu i smaku, wegetariańskie burgery ze szpinakiem. Świetny pomysł na zdrowy i pełnowartościowy posiłek. 
Burgery podałam z aromatyczną salsą z awokado i bazylii  a dodatek świeżej rukoli i plasterków pomidora wydobywa z niego niepowtarzalny smak. Polecam Wam serdecznie ;):)





INGREDIENTI (2 porzioni)

4 Burger Veg agli spinaci "Amica Natura"*
2 panini per burger
2 pomodori
rucola

Salsa di avocado e basilico
1 avocado
1 lime
1 spicchio d'aglio
10 foglie di basilico fresco
un pizzico di peperoncino
sale, pepe


****

SKŁADNIKI (2 porcje)

2 bułki do burgerów
2 pomidory
rukola

Burger ze szpinakiem
500 g szpinaku
2 ziemniaki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
4 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz  
mąka do obtoczenia burgerów 

Bazyliowa salsa z awokado
1 awokado
1 limonka
1 ząbek czosnku
10 listków bazylii
szczypta papryczki chili
sól, pieprz 





PREPARAZIONE

Salsa di avocado e basilico

Per preparare la salsa di avocado e basilico, iniziate lavando l'avocado. Dividetelo poi a metà e rimuovete il nocciolo, privandolo della buccia e tagliandolo a dadini.
Inserite quindi nel bicchiere del mixer l'avocado tagliato a dadini, aggiungendo un spicchio d'aglio sbucciato, le foglie di basilico e il succo di lime. Aggiustate di sale, pepe e un pizzico di peperoncino. Come ultimo step frullate fino ad ottenere una consistenza cremosa e omogenea.


****

PRZYGOTOWANIE

Bazyliowa salsa z awokado

Przygotowanie salsy rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia awokado, które kroimy pionowo wzdłuż na dwie części. Awokado obieramy, usuwamy pestkę a miąższ kroimy na małe kawałki.
Do blendera wkładamy miąższ awokado, listki bazylii, obrany ząbek czosnku i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryczki chili. Salsę blendujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.




Burger agli spinaci
  1. Ponete i burger ancora surgelati in una padella antiaderente ben calda in cui avrete versate un filo d'olio. Cuoceteli a fuoco medio per circa 5 minuti, girando il prodotto a metà cottura.
  2. A seconda delle preferenze si potrà preparare i burger anche al forno. In questo caso poneteli su di una teglia coperta con della carta da forno e unta con un filo d'olio. Cuocete nel forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti, girando il prodotto a metà cottura.
  3. Nel frattempo tagliate a metà i panini per burger e scaldateli per un paio di minuti sulla piastra.
  4. A questo punto sistemate i panini su di un tagliere, e  spalmate la salsa di avocado e basilico. Aggiungete le foglioline di rucola, poi posizionate i burger e una fetta di pomodoro. Ultimate con un'altro burger agli spinaci, una fetta di pomodoro e la salsa di avocado. Richiudete i panini e servite i burger ancora caldi.


****

Burger ze szpinakiem
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Szpinak blanszujemy przez ok. 1-2 minuty, odcedzamy i dokładnie odciskamy. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę razem ze szpinakiem. Dodajemy roztrzepane jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną natkę pietruszki i ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  2. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe hamburgery, które delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy burgery ok. 4-5 minut z każdej strony.
  3. W międzyczasie bułki na burgery przekrawamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni kilka minut.
  4. Spód bułki smarujemy przygotowana salsą. Na wierzchu układamy rukolę, burgera, plasterki pomidora, następnie ponownie salsę, burgera, plasterki pomidora i rukolę. Burgery serwujemy ciepłe od razu po przygotowaniu.



La ricetta è stata realizzata in collaborazione con Amica Natura, buon appetito :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger