24.4.18

Pieczone pulpeciki z komosy ryżowej i jarmużu (Polpettine di quinoa e cavolo riccio)



SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk)

Pulpeciki z komosy ryżowej
200 g di komosy ryżowej
500 ml mleka
500 g jarmużu
50 g parmezanu
2 jaja
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz 

Sos pomidorowy
400 g passaty pomidorowej
10 listków bazylii
1 szalotka
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki suszone oregano
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

****

INGREDIENTI (ca. 10 pezzi)

Polpettine di quinoa
200 g di quinoa
500 ml di latte
500 g di cavolo riccio
50 g di parmigiano
2 uova
2 spicchi d'aglio
olio d'oliva
sale, pepe

Sugo di pomodoro
400 g di passata di pomodoro
10 foglie di basilico
1 scalogno
1 spicchio d'aglio
1 cucchiaino di zucchero
2-3 rametti ti timo fresco
1/2 cucchiaino di origano secco
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki z jarmużu
  1. Ziarenka komosy przepłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w mleku ok. 10-15 minut do całkowitego wchłonięcia płynu.
  2. Oczyszczony jarmuż drobno siekamy, następnie dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny wody oraz 1-2 łyżkami oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do miski przekładamy ugotowana komosę, dodajemy starty parmezan, jarmuż, 2 jaja oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z masy formujemy pulpeciki.

****

PREPARAZIONE

Polpettine di quinoa
  1. Sciacquate la quinoa sotto l'acqua corrente. Lessate la quinoa nel latte per circa 10-15 minuti fino al completo assorbimento del liquido.
  2. Nel frattempo pulite il cavolo riccio, poi tritatelo finemente. In una padella fate rosolare il cavolo con 1-2 cucchiai di olio e un po' d'acqua per circa 5 minuti. Aggiustate di sale e pepe.
  3. In una ciotola versate la quinoa, il cavolo riccio, 2 uova, il parmigiano grattugiato e 2 spicchi d'aglio tritati finemente; aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto. Iniziate a formare le polpettine.




Sos pomidorowy

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Dodajemy passatę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz 1 łyżeczkę cukru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.


****

Sugo di pomodoro

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete lo scalogno tritato e un spicchio d'aglio. Aggiungete la passata di pomodoro, 2-3 rametti di timo, 10 foglie di basilico, 1/2 cucchiaino di origano secco e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.




Dno formy żaroodpornej pokrywamy częścią sosu pomidorowego. Pulpeciki układamy w formiezalewamy resztą sosu pomidorowego i obsypujemy startym parmezanem. Pulpeciki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

****

Prendete una pirofila, versate sul fondo un mestolo di sugo di pomodoro, distribuite le polpettine e il sugo di pomodoro. Cospargete il tutto con del parmigiano. Infornate le polpettine in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10-15 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, komosa i jarmuż, czyli dwa superfood w jednym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magdo 😍 nie myślałam, że stworzyłam danie aż takie super zdrowe 😉😋 uściski 😍

      Usuń
  2. Świetny pomysł na pulpeciki, wyglądają obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, pięknie dziękuję 😘 pozdrawiam 😍

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger